Medi ambient

Mesuren la subsidència del delta de l'Ebre per satèl·lit

L'IRTA farà una prova pilot d'injecció de sediments al riu i els canals de reg per compensar l'enfonsament de la plana deltaica

Impulsen una campanya social per reclamar més sediments

Per garantir la supervivència del delta de l'Ebre és necessari que el riu aporte més aigua a la desembocadura. Això ja és conegut per tothom, però no n'hi ha prou amb un increment del cabal de l'Ebre, sinó que és indispensable l'aportació de sediments per evitar l'enfonsament que pateix la plana deltaica per la retenció de sediments als embassaments i la pujada del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic. Es calcula que només arriben al Delta unes 100.000 tones de sediments, mentre que abans de la construcció dels pantans el volum de sediments era de 20 milions de tones. És a dir, que més d'un 99% dels sediments es queden retinguts als embassaments.

Amb tot, la subsidència no afecta per igual tot el Delta. “Tenim estimacions que apunten que el Delta s'enfonsa entre 2 i 3 mil·límetres cada any”, ha explicat el director del programa d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Carles Ibáñez. I per conèixer bé la subsidència que pateix el Delta s'han instal·lat sis reflectors, una estructura metàl·lica en forma de piràmide, que envien un senyal al satèl·lit i, en pocs anys, permetrà determinar la subsidència que pateix un punt concret. Aquests equips s'han instal·lat a Riet Vell, l'estació biològica de Canal Vell, el port del Garxal, la Carrova i als filtres verds nord i sud, i en breu es col·locaran una dotzena més de reflectors. També es farà un estudi del subsòl. “Tindrem una xarxa repartida per tot el Delta que ens aportarà unes mesures molt detallades”, ha dit Ibáñez. La instal·lació d'aquests equips, que depenen de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, forma part d'un programa Life de mitigació i adaptació al canvi climàtic que lidera l'IRTA.

A més de mesurar la subsidència, l'IRTA farà una prova pilot d'injecció de sediments al riu i els canals de reg. “Cal compensar la subsidència en l'aportació de sediments i matèria orgànica, una acció que es pot complementar amb altres mesures addicionals com ara els filtres verds”, ha apuntat el director del programa d'ecosistemes aquàtics. En aquest sentit, la pròxima tardor s'injectaran fangs de la planta del Consorci d'Aigües de Tarragona al riu, entre Móra d'Ebre i Benifallet. L'objectiu de l'acció és determinar la capacitat del riu per transportar diferents fraccions de sediment i amb diferents condicions de cabal. Així, es concretarà un model matemàtic que permetrà en un futur fer una acció directament des dels embassaments.

“Salvem el Delta”

Per tal de conscienciar la població i el govern de la importància que el riu torne a arrossegar sediments, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Seo/BirdLife, Ecologistes en Acció i altres entitats i científics impulsen la campanya pels sediments, per restablir l'equilibri natural del Delta. “El pla hidrològic no reconeix el problema de la subsidència, però és un problema greu, juntament amb l'escàs cabal”, ha dit la portaveu de la PDE, Susanna Abella. Diumenge, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides, s'ha organizat un acte a la reserva de Riet Vell on es presentarà la campanya de micromecenatge que impulsa el moviment social per elaborar material de difusió. “Per salvar el Delta no n'hi ha prou amb aigua, cal que el riu arrossegue sediments”, ha conclòs el responsable de Seo/BirdLife al Delta, Ignasi Ripoll.

LA FRASE

L'única manera de compensar la subsidència és amb l'aportació de sediments.
Carles Ibàñez
DIRECTOR DEL PROGRAMA D'ECOSISTEMES AQUÀTICS DE L'IRTA

LA XIFRA

100.000
tones
de sediments arrossega el riu a la desembocadura de l'Ebre, menys d'un 1% dels que portava 50 anys enrere.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona