Medi ambient

La Iaeden vol més compostatge per a l'Alt Empordà

Els ecologistes reclamen al Consell Comarcal i l'Agència de Residus que es prioritzi la construcció d'una planta

“Fa anys que la planta de compostatge comarcal hauria d'estar feta i és molt poc seriós que al segle XXI encara no es pugui reciclar gairebé una tercera part dels residus reciclables de la comarca”, denuncia la Iaeden-Salvem l'Empordà. L'entitat ecologista reclama que s'accelerin els tràmits per a la construcció d'aquesta planta comarcal i avança que, aquest 2015, l'estudi i la millora en la gestió de residus a la comarca estaran entre les seves prioritats.

En un comunicat, la Iaeden analitza la situació actual i constata que a l'Alt Empordà pocs municipis han desenvolupat la recollida de matèria orgànica. La principal causa d'aquesta situació, segons els ecologistes, és que la comarca no disposa d'una planta de compostatge i el transport dels residus orgànics fins a plantes d'altres comarques encareix la gestió. Per això, l'entitat creu que s'hauria de desenvolupar de manera immediata la recollida selectiva de la matèria orgànica, que representa gairebé la meitat dels residus generats.

Basant-se en un estudi del 2014 de l'Agència de Residus de Catalunya, la Iaeden recalca que un 84% dels residus que es generen a Catalunya podrien ser reciclats. Pel que fa a la matèria orgànica, l'estudi conclou que més d'una tercera part de tots els residus que es generen són matèria orgànica (37,28%). Segons els ecologistes, però, les dades de la recollida selectiva a l'Alt Empordà indiquen que una gran part dels residus (el 64%) encara acaben a l'abocador de Pedret i Marzà i no són reciclats [vegeu el gràfic]. És molt difícil poder revertir aquesta situació si la comarca no disposa d'una planta de compostatge, diuen els ecologistes. Les restes de poda i jardineria tenen sortida en empreses privades que reciclen aquestes restes i en fan compost. En canvi, per poder reciclar les restes de menjar cal una planta de compostatge. “La majoria de les comarques catalanes disposen d'una instal·lació comarcal. Demanem de manera urgent que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Agència de Residus de Catalunya accelerin la construcció de la planta de compostatge”, conclou en el comunicat la Iaeden.

Nova planta pilot a Boadella

A Boadella s'està ultimant la construcció d'una nova microplanta de tractament de residus orgànics. En aquest municipi ja fa anys que produeixen un compost, però la iniciativa s'amplia a quatre municipis (Terrades, Biure, Darnius i Maçanet de Cabrenys), per desenvolupar una prova pilot de tractament descentralitzat dels residus orgànics. El conjunt dels cinc pobles representa una població d'uns 2.000 habitants (prop de 800 habitatges on s'ha iniciat la recollida selectiva). El projecte el financen l'Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Girona, i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà hi posa el suport tècnic. Amb la nova planta es preveu generar entre 100 i 150 tones de compost i pels ajuntaments serà menys costós que portar els residus a l'abocador comarcal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona