Medi ambient

Obliguen granges d'Osona a reduir el nombre de porcs

Són 14 instal·lacions que duien el purí a les plantes de tractament tancades i que no han presentat un nou pla

De moment ja hi ha 14 ramaders que portaven el purí de les seves granges a les plantes de tractament de les Masies de Voltregà i l'Esquirol, a Osona, que hauran de reduir de manera temporal el nombre de porcs que tenen. Aquesta és la resposta que va donar Neus Ferrater, delegada a la Catalunya central del Departament d'Agricultura de la Generalitat, al responsable d'Unió de Pagesos, Carles Mencos, en una reunió feta a Vic.

Mencos va reclamar a Ferrater que es vagi més de pressa a l'hora d'estudiar les al·legacions o modificacions del pla de gestió de purins i la delegada es va comprometre a fer especial atenció a tots els casos en què hi hagi discrepàncies entre el que presenta el ramader i el que té la Generalitat. Mencos va explicar: “Es tractarà individualment cada pla, encara que sigui més lent el procés. Tothom podrà presentar al·legacions.” Ara bé, també va reconèixer: “És més complicat defensar la gent que no ha presentat cap modificació des que han tancat les plantes. Nosaltres [amb referència als ramaders] hem de complir, però l'administració ha d'anar de pressa.”

A banda, hi ha entre 10 i 15 granges que van sol·licitar pròrrogues per poder introduir millores en el tractament de les dejeccions, però “l'administració no té constància que s'hagin aplicat i per tant també pot ser que hagin de reduir la cabana” o posar al dia el pla de gestió.

LA FRASE

Es tractarà individualment cada pla, encara que sigui més lent el procés
Carles Mencos
responsable d'unió de pagesos

Transformar el purí en dièsel sintètic

Osona podria tenir una planta de transformació de purins (juntament amb plàstics i pneumàtics) en dièsel sintètic, un producte que podria substituir el biodièsel actual.

Una empresa nord-americana que ja ha implantat aquest sistema a Califòrnia ha presentat el seu projecte tant al Consell Comarcal d'Osona com als ramaders que conformen l'associació d'usuaris de les plantes de tractament.

Segons explica el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, es tracta d'un sistema que primer separa el sòlid del líquid. Al líquid, se li aplica una osmosi inversa per deixar aigua –amb nitrat– però que serveix per netejar i regar. Amb la part sòlida es fa la transformació a dièsel sintètic. En cas que es tiri endavant aquest projecte es construiria en un polígon industrial, probablement al de la ciutat de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia