Medi ambient

Comença la regeneració de la finca del Violí per convertir-la en aiguamoll

L'actuació forma part del projecte europeu LIFE Delta-Lagoon de restauració i gestió de l'hàbitat de llacunes

L'obra s'executarà en el termini de quatre mesos

La finca del Violí, al Parc Natural del Delta de l'Ebre, tornarà als seus orígens d'aquí a poc més de quatre mesos. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), ha iniciat les obres de restauració d'aquests terrenys, que anys enrere es van dessecar per convertir-los en arrossars. Amb 63 hectàrees de superfície, la finca del Violí formava part de la llacuna de l'Alfacada i és a tocar d'un altre aiguamoll d'alt interès ecològic, la Tancada, al terme municipal de Sant Jaume d'Enveja. L'actuació, que forma part del projecte LIFE Delta-Lagoon, pretén “recuperar aquest hàbitat, que s'ha reduït molt en les darreres dècades”. Segons el biòleg Carles Ibáñez, director d'aquest projecte LIFE i màxim responsable del programa d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA a la Ràpita: “És un hàbitat de prioritat màxima en un àmbit europeu, que implicarà la construcció de dos llacunes amb observatoris i també amb itineraris perquè es puguen visitar.” El projecte també inclou la recreació d'un bosc de ribera.

Mig milió d'inversió

A més de l'IRTA, en la reconversió de la finca també participa la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i l'empresa pública Forestal Catalana. L'obra, que té un cost de 569.184, 51 euros, l'executarà l'empresa Construcciones 3G SA.

Aquesta és la segona i última fase d'un projecte que es va iniciar l'any 2011 amb la millora de les condicions hidrològiques i de qualitat de l'aigua de l'Alfacada. Ibáñez recorda que en aquella primera fase es van habilitar nous observatoris d'aus i es va millorar la connexió de la llacuna amb el sistema marí, entre altres actuacions.

Pel que fa a la Tancada, al terme municipal d'Amposta, es van desmuntar les instal·lacions de l'antiga piscifactoria per regenerar les zones d'aiguamolls i llacunes. Concretament, la zona més al sud es va interconnectar amb la badia dels Alfacs. A la part nord de la piscifactoria va ser més selectiva, i es van eliminar alguns trams de dics i es van connectar basses per afavorir la nidificació d'aus de gavines capblanca i xatracs a la zona de les antigues salines de Sant Antoni. Una altra actuació important va ser el soterrament de la línia elèctrica aèria.

Un projecte mediambiental d'interès europeu

El projecte europeu LIFE Delta-Lagoon és un instrument financer de la Unió Europea que té com a objectiu millorar l'estat ecològic de les llacunes i que dóna suport a projectes de conservació del medi ambient i de la natura. L'any 2009 es va atorgar el projecte LIFE Delta Lagoon per a la restauració i gestió d'hàbitats de les dues llacunes costaneres del delta de l'Ebre gestionades per la fundació: la Tancada i l'Alfacada.

Aquest projecte, que finalitza l'any 2014, té un pressupost de tres milions d'euros, dels quals un 45,78% està subvencionat pel programa LIFE i la resta és aportat pels socis del projecte (la fundació, l'IRTA, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, Forestal Catalana i la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona