Medi ambient

Plantes invasores al Besòs

Fa uns anys, els abocaments de runa i altres residus eren un problema molt habitual a l'entorn dels rius de la conca del Besòs. Amb el pas del temps, la major sensibilització de la gent ha reduït aquestes pràctiques. No obstant això, ara s'ha detectat a la conca del riu un increment de la presència d'espècies vegetals invasores, és a dir, que no són pròpies del clima mediterrani. Es tracta de plantes que han arribat a les lleres fruit dels abocaments de restes de jardineria, un fet que ha alertat el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs.

Aquest ens agrupa 52 municipis del Barcelonès, Osona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Treballa, des de fa gairebé trenta anys, pel sanejament del riu i la millora del medi que l'envolta. Veient la situació actual, fa una crida perquè no s'hi aboquin més restes vegetals, tot i que, reconeix, la majoria de ciutadans ja en fan una gestió correcta amb les deixalleries comarcals.

Entre les espècies vegetals invasores que s'hi han trobat, hi ha el bambú, la robínia o una planta que fa una flor lila, molt utilitzada en jardineria. Aquesta, per exemple, s'ha localitzat a la riera de l'Avencó, entre Aiguafreda i Tagamanent (Vallès Oriental). També està molt estès l'ailant, una espècie que s'utilitzava en la construcció de carreteres o altres infraestructures perquè arrelava amb facilitat i permetia consolidar els talussos de terra.

Les restes vegetals llençades al riu poden portar llavors d'espècies que no són pròpies dels entorns de ribera i que, si arrelen, generen problemes afegits. Entre aquests, hi ha el risc d'inundacions. Són plantes que tarden més temps a descompondre's i, per tant, que poden dificultar el pas de l'aigua o obstruir-ne els canals habituals.

Per desconeixement

Fonts del Consorci del Besòs constaten que molts ciutadans no són conscients d'aquestes problemàtiques. De fet, molts creuen que no fan cap mal, a partir d'una “idea d'ecologia mal entesa”. “La gent no és conscient que allò pot ser un problema. No hi ha mala fe, hi ha desconeixement”, expliquen. És per aquest motiu que també aposten perquè els ciutadans facin una compra responsable als centres de jardineria, i perquè optin per espècies autòctones.

Les males pràctiques són més comunes a les poblacions situades en trams mitjans dels rius, sobretot quan tenen una configuració majoritària de torres i cases aparellades. Es detecten menys residus vegetals al pas dels canals per les ciutats.

Tortugues exòtiques a Lliçà d'Amunt

La problemàtica de les espècies foranes també ha arribat al Vallès Oriental, les darreres setmanes, en termes de fauna. A finals d'agost els Agents Rurals van detectar tortugues de Florida i gardins (una espècie de peix) als aiguamolls de Can Dunyó, a Lliçà d'Amunt. En tots dos casos creuen que aquests animals exòtics han estat alliberats per persones que els tenien a casa i se'n volien desfer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona