Medi ambient

Cap senyal nou d'activitat del cargol poma a la finca afectada del Baix Ter

Fa tres setmanes que no es detecten exemplars ni postes en les prospeccions a l'arrossar

Han aplicat un segon tractament de cianamida càlcica

El malson de l'arribada del cargol poma als arrossars del Baix Ter s'ha esmorteït els últims dies, després que les darreres prospeccions a l'arrossar de Fontclara –al límit del terme de Palau-sator amb Fontanilles– s'han acabat sense que els agricultors hagin detectat cap més exemplar adult ni noves postes d'ous. Fa pràcticament tres setmanes que la plaga no dóna senyals d'activitat al camp, per bé que el president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, explica que mantindran els controls planificats i la resta del dispositiu per prevenir que el mol·lusc de la classe dels gasteròpodes pugui arribar als arrossars de la rodalia. L'esperança és que “si quedava algun cargol no detectat, estigui mort després dels tractaments” químics.

La setmana passada es va aplicar a l'arrossar un segon tractament de cianamida càlcica, un adob que als conreus afectats per la plaga a les Terres de l'Ebre ha donat bons resultats i que aquí pretenen que complementi l'acció del tractament inicial amb saponines que es va aplicar la segona quinzena d'agost. Mentrestant, no es descarta una darrera aplicació de saponina, tot i que Pericay recorda que serà la comissió tècnica de seguiment del cargol poma als arrossars del Baix Ter la que dictaminarà el full de ruta que cal seguir.

En paral·lel, continuen tallades les boques de reg i sortides de desguàs de la parcel·la, una situació que es mantindrà de moment en espera que vagi passant el temps. Fins d'aquí a un any, però, no es podrà declarar la zona lliure de la plaga del cargol poma.

LA FRASE

Esperem que si quedava algun cargol no detectat, estigui mort després dels tractaments
Josep Pericay
president de l'ADV de l'Arròs de Pals

LA XIFRA

3
setmanes
fa que no troben cap exemplar adult ni postes d'ous a l'arrossar afectat per la plaga a Fontclara.

Guaret o un any de conreu sense negar el camp

No està decidit encara el futur del camp, on continua baixant el nivell d'aigua. Es considerava l'opció d'arribar a cremar el conreu, un cop sec, i des d'Unió de Pagesos s'ha defensat trinxar els brots de cereal i aplicar-hi altre cop saponina. També es va parlar de deixar la parcel·la un any en guaret, sense conreu. O bé destinar-la temporalment a un ús que no requereixi negar d'aigua el camp, l'ambient on es reprodueixen els cargols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona