Medi ambient

Les capçaleres del Freser i del Ter ja són parc natural

L'espai es converteix en el catorzè parc del país

Inclou també espais veïns amb menys protecció

Les capçaleres del Ter i del Freser són des d'ahir el catorzè parc natural del país i s'ha fet realitat així una vella aspiració de la societat i les administracions locals del Ripollès. El govern va aprovar en la seva reunió d'ahir la declaració d'aquest espai protegit com a tal i incloure-hi una superfície de 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic.

El nou parc natural inclou també l'espai d'interès natural de serra Cavallera i incorpora zones que fins ara no estaven incloses en el pla d'espais d'interès natural. L'espai té dos enclavaments, corresponents a la vall de Núria i Ulldeter-Morens, que ja estaven exclosos del PEIN. Tret dels enclavaments, que tenen una notable activitat econòmica i atreuen més de tres-cents mil visitants anualment, l'activitat més destacable dins l'àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que ara es pretén consolidar.

El nou parc natural és un singular i el darrer exemple típic de l'alta muntanya pirinenca oriental. S'estén entre els 1.280 i els 3.000 metres d'altura i conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins: destaca per acollir espècies de vertebrats delicades, així com molts invertebrats de gran interès i una flora d'alta muntanya rica i diversa.

Des de 1993, l'espai gaudeix d'una protecció bàsica per haver estat declarat espai inclòs al PEIN i posteriorment a la xarxa Natura 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona