Medi ambient

Descobreixen a Ibi exemplars d'una espècie rara d'om

Tècnics de la regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament d'Ibi i del Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, han localitzat i avaluat una espècie d'om (ulmus laevis) molt rara a la Península Ibèrica i que actualment està en tràmit d'inclusió en la llista nacional d'espècies protegides.

L'om “temblón o negrillo” és una de les tres espècies presents a Espanya més rara i que es troba present majoritàriament en la meitat occidental del país, on apareix en poblacions petites i en ocasions barrejat amb l'om comú i l'om de muntanya. Aquest tipus d'arbre presenta major resistència a la grafiosi, malaltia típica dels oms, característica que li ha permès sobreviure ja que el seu origen es remunta a les últimes glaciacions.

Un equip de la Universitat Politècnica de Madrid ha realitzat nombrosos estudis sobre aquesta espècie arribant a la conclusió que en poblacions espanyoles es manté la major diversitat de tota Europa.

Va ser precisament arran d'aquests estudis pel que es va localitzar el primer exemplar a Ibi, sent l'únic municipi del País Valencià on s'ha registrat l'existència d'aquests arbres.

L'om es troba a la Rambla Gavarnera, on després d'una inspecció detallada s'han pogut localitzar més exemplars, tots ells en bon estat sanitari i reproductiu. Sobre aquesta troballa s'ha realitzat un complet article, on es recullen totes les dades i detalls, que han estat enviats i publicats en la revista Bouteloua amb periodicitat anual que publica articles i notes sobre les plantes ornamentals.

Aquest fet incrementa el valor dels hàbitats naturals d'Ibi, just en les proximitats del Paratge Natural Protegit de Sant Pascual-Torretes i el Jardí Botànic de l'Estació Biològica iberuda, que es consagren com a espais representatius de la muntanya alacantina.

Des del departament municipal informen que els treballs de recerca no han finalitzat i és possible que encara es puguen localitzar nous exemplars dins del terme municipal o en poblacions veïnes de l''Alcoià i la Foia de Castalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona