Medi ambient

Pas endavant d'Obama pel clima i per pressionar la Xina

Washington vol objectius “ambiciosos i revisables”, tot i que es mostra ambigu amb la vinculació jurídica de l'acord

Pequín referma el seu compromís, però demana més responsabilitat als països desenvolupats

Els líders de les dues grans potències mundials, el nord-americà Barack Obama i el xinès Xi Jinping, van voler posar en relleu ahir, en la primera jornada de la cimera global sobre el clima de París (COP21), que els seus països treballaran junts en la recerca d'un acord que rebaixi les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Abans de les seves intervencions al complex de Le Bourget (al nord de la capital francesa), escenari de la cimera fins a l'11 de desembre, tots dos es van reunir en una trobada informal. Els dos països ja van anunciar alhora, fa tot just un any, el seu compromís per rebaixar les respectives emissions amb el 2030 com a horitzó. L'ambició de Washington i Pequín, així com de Berlín i París, és la mateixa: el futur és el desenvolupament sostenible.

Ahir, un cop a l'estrada, Obama va fer un exercici de responsabilitat i d'optimisme. “Represento el segon país més contaminador del món. Sóc aquí per deixar clar que acceptarem les nostres responsabilitats”, va declarar, i va celebrar que, “per fi”, la comunitat internacional, i molt especialment els països més contaminants, s'han decidit “a salvar el planeta”. El 1997, ni els Estats Units ni la Xina van signar el Protocol de Kyoto. “Amb aquest desafiament no obtindrem victòries ràpides. La nostra generació no en veurà els resultats, però ho passarem als nostres fills i néts”, va anunciar. Tot i
la grandiloqüència del missatge, pronunciat davant prop de 150 caps d'estat, Obama es va mostrar molt més ambigu a l'hora de valorar la vinculació legal del futur tractat, i va defensar, en canvi, la necessitat d'establir objectius “ambiciosos i revisables”.

El president xinès, per la seva banda, va assegurar que el seu país complirà els acords de reducció d'emissions a què s'ha compromès, però va demanar flexibilitat i comprensió per totes les parts per assegurar que s'arribi a un acord. “Hem de rebutjar les visions estretes i tenir en compte la situació de cada país. És essencial que es respecti la necessitat legítima dels països en desenvolupament de fer retrocedir la pobresa i millorar les condicions de vida de
la seva població”, va demanar. Xi també va reclamar més esforços als països del nord per ajudar a finançar els del sud en la recerca dels seus objectius de desenvolupament sostenible i de reducció d'emissions.

Per la seva banda, l'amfitrió de la trobada, el president francès, François Hollande, va demanar ambició. “Caldrà més que només bones intencions. Estem a tocar del precipici”, va alertar. El cap de l'Elisi, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, va demanar que la cimera sigui un punt de partida per a un gran canvi energètic. Hollande va parlar d'“obligació moral”, mentre que Merkel, antiga ministra de Medi Ambient a Alemanya, va ser l'únic líder d'una gran potència que va esmentar la necessitat de caminar cap a una economia descarbonitzada. Hem contaminat molt; per tant, hem d'estar a l'avantguarda de les energies netes”, va declarar.

LES FRASES

Represento el segon país més contaminador del món. Acceptarem les responsabilitats
Barack Obama
president dels estats units
S'ha de respectar la necessitat dels països en desenvolupament de fer retrocedir la pobresa
Xi Jinping
president de la xina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona