Medi ambient

El Gepec insta a investigar l'abocador de Tivissa

L'entitat ecologista demana al govern que revise el procediment que es va seguir per impulsar el projecte l'any 2002

El col·lectiu assenyala que la instal·lació es va tramitar amb irregularitats

Un projecte que va ser qualificat de desproporcionat, amb una inversió de prop de deu milions d'euros per a un territori de poc més de 50.000 habitants, i que ha centrat en les darreres setmanes l'atenció del jutge Ruz, que investiga el cas Pujol. Es tracta de l'abocador de Tivissa, una instal·lació impulsada l'any 2002 que l'entitat ecologista Gepec demana ara que sigui revisada per la Generalitat. L'organització s'ha sumat aquests dies a valorar les presumptes irregularitats del projecte i ha instat el govern a investigar els termes en què es van impulsar les obres. Els ecologistes han reiterat que la instal·lació era “sobredimensionada” per al territori i que les obres es van impulsar amb una rapidesa inaudita.

En la demanda de revisió dels treballs, el Gepec hi ha adjuntat, a més, una petició per aclarir les responsabilitats de tots els càrrecs i empresaris implicats en el presumpte projecte irregular. Cal recordar que alguns d'ells, com ara els exconsellers Ramon Espadaler i Salvador Milà, van prestar declaració al setembre. Els integrants del Gepec han traslladat aquestes reivindicacions en un comunicat, en què han assenyalat que “cap de les crítiques dels col·lectius contraris a les obres va ser escoltada”.

L'abocador es va impulsar sota una forta polèmica per la magnitud de la despesa i per la superfície que ocupa, unes 13 hectàrees. Més d'una dècada després dels treballs, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal ha pogut desgranar els indicis d'enriquiment il·lícit per part de la família Pujol.

Han estat aquestes dades les que han reactivat les veus crítiques amb el projecte. Actualment l'abocador de Tivissa és gestionat per un privat.

LES XIFRES

13
hectàrees
és la superfície que ocupa l'abocador de Tivissa, que dóna servei a un territori de 50.000 veïns.
10
milions és la quantitat
que va costar el projecte, que es va impulsar l'any 2002 sota el mandat de Jordi Pujol.

Declaracions de dos exconsellers

Els exconsellers Ramon Espadaler i Salvador Milà van declarar a l'Audiencia Nacional durant el mes de setembre pel cas de la llicència de l'abocador de Tivissa. Els exalts càrrecs van defensar l'actuació del departament i van negar pressions de l'entorn de Jordi Pujol Ferrusola per adjudicar l'equipament.

“No hi va haver influència política directa ni indirecta durant la meva etapa com a conseller”, va subratllar l'exconseller Milà davant la premsa. A més, hi va afegir que tampoc no sabia que el fill de l'expresident estava al darrere d'aquesta operació. “Ni tan sols el conec”, va assegurar. El jutge que instrueix la causa investiga els vincles entre l'empresari Gustavo Buesa i Jordi Pujol Ferrusola, amb qui va compartir un negoci a l'abocador de Tivissa en què, segons va explicar quan va comparèixer al Parlament, el fill gran de l'expresident va invertir 700.000 euros i va aconseguir un benefici de cinc milions. Va ser aquest mateix empresari qui va demanar la compareixença dels dos consellers per presidir el departament en aquell període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona