Medi ambient

Europa examina el delta de l'Ebre

Una delegació d'eurodiputats es reuneix amb sectors productius del Delta i visita l'espai natural que el pla hidrològic posa en perill

El president Puigdemont rep la PDE a la Generalitat i reafirma la lluita jurídica

L'impacte de la regressió i la sub­sidència al delta de l'Ebre i el paper pro­duc­tiu de l'aigua al tram final del riu són dos dels prin­ci­pals mis­sat­ges que la Pla­ta­forma en Defensa de l'Ebre (PDE), els científics i els agents soci­o­e­conòmics del Delta van tras­lla­dar ahir a la dele­gació de la Comissió de Peti­ci­ons del Par­la­ment Euro­peu que va des­plaçar-se unes hores al Delta per cop­sar la fra­gi­li­tat d'aquest espai natu­ral. Una visita que es pro­du­eix just un dia després de la mani­fes­tació de 50.000 per­so­nes a Amposta per rebut­jar el pla hidrològic de l'Ebre.

La dele­gació d'euro­di­pu­tats com­ple­tarà la infor­mació rebuda al Delta amb una reunió, avui, amb la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la direcció gene­ral de l'Aigua del Minis­teri d'Agri­cul­tura i Medi Ambi­ent, a Madrid. “Pre­pa­rem un informe en un seguit de reco­ma­na­ci­ons al pla hidrològic de l'Ebre, però la redacció d'aquest pla és res­pon­sa­bi­li­tat de l'Estat”, va dir el pre­si­dent de la dele­gació euro­pea, l'eslo­vac Pal Csáky (Par­tit Popu­lar Euro­peu), que va mos­trar-se satis­fet de conèixer in situ la pro­blemàtica medi­am­bi­en­tal i social del Delta. Un informe que enlles­ti­ran en un mes i que, en el cas que l'Estat no modi­fi­que el pla hidrològic, podria ser clau perquè la Comissió Euro­pea obri un procés d'infracció. “Recla­mem al Par­la­ment Euro­peu que escolte la ciu­ta­da­nia, el pla hidrològic posa en perill el Delta i tota l'acti­vi­tat que se'n deriva”, va mani­fes­tar el con­se­ller d'Afers Exte­ri­ors, Raül Romeva, que va mos­trar el suport del govern a la PDE (a més, Romeva era euro­di­pu­tat quan la PDE va pre­sen­tar la petició al Par­la­ment Euro­peu el 2012).

La dele­gació euro­pea va ini­ciar l'explo­ració al Delta a la zona de Mig­jorn, on els tècnics de la Uni­tat d'Eco­sis­te­mes Aquàtics de l'IRTA els van expli­car l'impacte de la regressió a l'illa de Buda, una zona que que­darà inun­dada d'aquí a unes dècades si l'Ebre no aporta més sedi­ments ni aigua a la desem­bo­ca­dura. El Delta retro­ce­deix 10 metres cada any i s'enfonsa uns 3 mil·límetres.

Tot i que en prin­cipi estava pre­vist que visi­tes­sen altres indrets, la ruta es va escurçar i van diri­gir-se a l'Enca­nyis­sada, on van reu­nir-se amb la PDE, tècnics i pro­duc­tors del Delta. “Ajudi'ns, perquè l'Estat no ens pro­te­geix”, va recla­mar l'arros­ser Jordi Prats, que va expli­car als euro­di­pu­tats que el mar ja enva­eix part dels arros­sars. També l'aqüicul­tor Ramon Car­les va expli­car la importància del cabal de l'Ebre per garan­tir la pro­ducció de mus­clos i ostres al Delta, que supera els 4 mili­ons de qui­los. Per la seua banda, el secre­tari de la Con­fra­ria de Pes­ca­dors de la Ràpita, Joan Balagué, va asse­nya­lar la importància que no es redu­eixi el cabal de l'Ebre per garan­tir la pesca de la costa ebrenca, que ocupa uns 800 tre­ba­lla­dors. D'altra banda, es va recor­dar a la dele­gació euro­pea que els dar­rers anys el Delta ha rebut una inversió d'uns 20 mili­ons d'euros per finançar pro­gra­mes Life de con­ser­vació d'hàbitats que ara es posen en perill.

Com­promís ambi­en­tal

Hores abans de la visita dels euro­di­pu­tats al Delta, una dele­gació de la PDE va ser rebuda al Palau de la Gene­ra­li­tat pel pre­si­dent Car­les Puig­de­mont. Enrere han que­dat aquells anys de lluita con­tra el PHN, quan exis­tia un enfron­ta­ment entre el govern i el movi­ment social. Ara, en canvi, hi ha “molt bona sin­to­nia” i en menys de 15 dies el pre­si­dent del govern es reu­neix per segona vegada amb la PDE. “Ens ha feli­ci­tat per l'èxit de la mani­fes­tació d'Amposta i ha asse­gu­rat que en el cas de l'Ebre l'objec­tiu medi­am­bi­en­tal és pri­o­ri­tari”, va expli­car el por­ta­veu de la PDE, Manolo Tomàs. En aquest sen­tit, Puig­de­mont va tras­lla­dar a la PDE que el govern arti­cu­larà la lluita jurídica per recla­mar un cabal ambi­en­tal sos­te­ni­ble per al delta de l'Ebre.

Amb tot, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat no va con­cre­tar si, a més del recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu que està ela­bo­rant el Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, s'emprendrà alguna acció més, com podria ser una queixa a Europa. “Ente­nem que acti­va­ran tots els meca­nis­mes al seu abast”, va dir Tomàs. Per la seua banda, la PDE va agrair el suport del govern, tot i les pres­si­ons que està rebent per part d'algu­nes comu­ni­tats de regants que sí que estan a favor del pla hidrològic. “El pro­blema de l'Ebre s'ha con­ver­tit en un tema de país; gent de tot Cata­lu­nya ha sor­tit al car­rer per defen­sar el cabal ambi­en­tal. No volem entrar en con­fron­tació de ter­ri­to­ris”, va con­cloure el por­ta­veu de la PDE. El movi­ment social con­vo­carà més mobi­lit­za­ci­ons la pri­ma­vera vinent per acon­se­guir la modi­fi­cació del docu­ment de pla­ni­fi­cació hidrològica, i la pròxima cita serà segu­ra­ment a Bar­ce­lona.

El PP justifica el pla hidrològic

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, va defensar ahir el pla hidrològic de l'Ebre, un pla que assegura que té el suport de tots els agents implicats excepte la Generalitat (tot i que també Euskadi, Navarra i el País Valencià van votar contra el pla hidrològic). García Albiol encara va anar més enllà i va manifestar: “La Generalitat va votar en contra del pla per una disconformitat en el sistema de mesurar, no pel cabal”, va dir García Albiol, que sosté que el govern hauria acceptat una proposta de cabal ambiental inferior.

Per la seua banda, Ciutadans diu que el pla s'ha redactat en “consens”, però que estaran alerta del dictamen de la Comissió Europea. El PP i Ciutadans són els únics dos partits que no van donar suport a la històrica manifestació d'Amposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.