Medi ambient

Cervelló consultarà als veïns l'ampliació d'una pedrera

L'Ajuntament instal·larà urnes el mes vinent per preguntar als ciutadans si permeten el canvi d'ús de 27 hectàrees boscoses

L'actual explotació, en funcionament des del 1957, està gairebé exhaurida

L'Ajuntament ho podria haver aprovat sense obrir cap procés participatiu, però l'equip de govern de Cervelló ha preferit preguntar als ciutadans del municipi si donen el vistiplau a l'ampliació de la pedrera del Telègraf o bé prefereixen que es quedi tal com està. “Per nosaltres és important l'opinió dels veïns i per aquest motiu convocarem una consulta abans de Setmana Santa”, explica José Ignacio Aparicio, alcalde pel PSC des de les últimes eleccions municipals. Una consulta que formalment no és tal, sinó un procés participatiu, amb la qual cosa el consistori s'estalvia un procés feixuc com el que van viure, per exemple, a Olesa de Montserrat. Aquest municipi va fer l'any passat una consulta sobre el futur del seu desenvolupament urbanístic que va necessitar un any de preparatius per les traves que Generalitat i Estat li van posar perquè els ajuntaments no solen fer consultes no referendàries. Però Cervelló traurà les urnes al carrer i farà una pregunta molt clara: si s'accepta el canvi d'ús de forestal a extractiu de 27 hectàrees de bosc.

El consistori ha de decidir encara els dies de març en què es farà la consulta i també el quòrum necessari. “No vull que sigui vinculant el què decideixin vint persones”, aclareix Aparicio. “Volem que almenys voti un 15% del cens i que el resultat sigui almenys del 60% dels vots en un sentit o l'altre”. La pedrera del Telègraf, una de les dues situades al terme municipal de Cervelló –la segona, de més dimensions, es diu Cal Tita–, té excavada una superfície de 28 hectàrees i pràcticament s'ha exhaurit l'explotació. L'empresa propietària, Pedrera de l'Ordal SL, n'ha demanat una ampliació de 27 hectàrees al terme de Cervelló –els terrenys de l'empresa estan repartits entre Cervelló, Gelida i Subirats–. Els terrenys de la propietat tenen 248 hectàrees, de les quals 94 estan a Cervelló. Això comprèn la pedrera i els boscos que l'envolten.

“L'explotació serà menor de la que s'ha fet des del 1957, perquè les 27 hectàrees demanades inclouen el perímetre de seguretat”, diu. Aparicio creu que l'impacte sobre la població de Cervelló seria una mica menor que l'actual perquè el nou forat estaria més allunyat de l'urbanització del Lledoner, la més pròxima a la pedrera, i perquè els camions no passen pel municipi sinó per la variant. L'empresa proposa, a més, un mètode extractiu diferent que afavoriria la regeneració del forat a mida que anés avançant l'excavació. “És evident que en tota activitat extractiva hi ha un impacte ambiental, però es tracta de minimitzar-ho i l'empresa ha fet un estudi de l'impacte ambiental que ha presentat a la Generalitat i que inclou un seguiment de la presència de l'àguila cuabarrada a Gelida.” La Generalitat és qui ha d'autoritzar finalment l'ampliació en cas que l'Ajuntament aprovi el canvi d'usos.

ERC, en contra del projecte

Rosa M. Bravo

ERC, un dels tres grups de l'oposició municipal, s'ha mostrat en contra de l'ampliació de la pedrera perquè entén que representarà un important impacte ambiental. L'obertura d'un nou forat a la zona boscosa provocaria més soroll, més contaminació i més pols i posaria en perill l'hàbitat d'espècies protegides com l'àguila cuabarrada, segons asseguren els republicans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona