Medi ambient

Uns 50 cavalls tornaran al Berguedà per camins antics

La Fundació Miranda recupera la transhumància amb cavalls

Del 2 al 7 de maig, els animals faran prop de 130 quilòmetres des de l'Alt Urgell fins al Pla de l'Orri, a Sant Julià de Cerdanyola

Una cinquantena de cavalls faran el recorregut per antics camins ramaders des de les finques d'Alinyà i la Vansa (Alt Urgell) fins al Berguedà, en concret al Pla de l'Orri, a prop de Sant Julià de Cerdanyola. Serà del 2 al 7 de maig. D'aquesta manera, la Fundació Miranda recupera la transhumància amb cavalls i ho fa amb uns cinquanta equins, una xifra que mai abans havien aconseguit. A més, l'organització ha ideat l'aventura com un reclam turístic, tal com ha comentat Rosa Galindo, membre de la Fundació Miranda.

Segons Galindo, la ruta és un producte turístic “impressionant, únic, solidari i transformador entre cavalls lliures, i obert a les persones que vulguin participar-hi”. El camí es farà a peu en cinc etapes i la ruta es podrà dur a terme sencera o bé per trams concrets. En total, cavalls i acompanyants recorreran uns 130 quilòmetres en una aventura que també servirà per fer bé als paratges naturals pels quals transcorrerà. “Els cavalls ajuden a millorar el paisatge. Generen biodiversitat i impedeixen el risc d'incendi. Les zones per on passa la ruta estan poc pasturades, de manera que els animals hi faran una tasca mediambiental i de seguretat molt important”, assegura Galindo.

De moment hi ha quinze persones que s'han apuntat per fer tot el recorregut sencer, però encara hi ha tres places vacants, fins a arribar a divuit. Tots ells faran la ruta a peu, al costat dels cavalls, sense muntar, tot i que des de la fundació no es descarta fer algun tros de la transhumància muntant amb vista a l'any vinent.

I el dissabte 7 de maig, dia de l'arribada de la transhumància a la finca del Pla de l'Orri a Sant Julià de Cerdanyola, s'organitzarà la Festa de la Transhumància, amb música en viu, gastronomia, danses tradicionals i animació.

La Fundació Miranda és una fundació sense ànim de lucre dedicada a la difusió del coneixement, la comprensió i el respecte pel cavall, la terra, el medi rural i la natura, amb la finalitat de realitzar processos d'acompanyament personals, educatius i formatius amb el suport i l'energia vital dels seus cavalls, que viuen en plenitud en un entorn natural privilegiat. Segons Rosa Galindo, “som una fundació que recuperem els cavalls abandonats, ja que arran de la crisi això s'ha convertit en un fet recorrent. Per això, la manera de recuperar-los és tan simple com donar-los espai al seu hàbitat natural, als camps i les muntanyes, i fer que tinguin un grup, una família”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona