Medi ambient

medi ambient

El director general del Castor nega el risc sísmic

El responsable de la concessionària del magatzem de gas, Escal UGS, declara davant del jutge que els terratrèmols no van ser perceptibles per la població

El director general d'Escal UGS, concessionària del magatzem de gas Castor, i coordinador del projecte, Carlos Barat, va defensar ahir davant del jutge de Vinaròs que els estudis de sismoresistència avalaven la posada en marxa de l'activitat gasista, tot i els més de mil terratrèmols que se'n van derivar. Barat va refusar que calgués un estudi previ del risc sísmic perquè la zona on està situat el magatzem submarí no està qualificada com d'alt risc. El director general de la concessionària fins i tot va negar que els sismes, que es van registrar coincidint amb la injecció de gas al Castor, fossin “perceptibles per la població”, malgrat la tensió social i els desperfectes materials que va ocasionar. Tanmateix, Barat va reconèixer que Escal UGS havia previst terratrèmols d'un màxim de 4,7 graus a l'escala de Richter.

El director general és l'últim de la vintena d'investigats en el cas Castor. Els lletrats de les acusacions van aprofitar aquesta última compareixença pel cas Castor als jutjats de Vinaròs per assenyalar la falta de “rigor, fiabilitat i precisió tècnica” dels informes que presentava l'empresa i que cap administració pública va posar en dubte, donant-los en tot moment per vàlids sense contrastar-los. El responsable tècnic del projecte va insistir a defensar un dels arguments tècnics que no ha pogut demostrar empíricament, sobre el qual se sustentava la viabilitat del magatzem de gas submarí: l'existència de coves i cavitats en l'estructura que haurien permès que el gas injectat així com l'aigua i el petroli romanents circulessin de manera lliure sense generar grans pressions al subsòl. Barat no va aclarir per què no van detectar l'existència d'una falla a l'interior del mateix magatzem, que va ser mobilitzada per les injeccions de gas.

Avui començaran les compareixences al jutjat de Vinaròs de testimonis i pèrits, entre els quals el president de l'Institut Geològic i Miner; el propietari dels terrenys afectats, Mariano Suñer, i el portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Joan Ferrando.

LA XIFRA

1.000
terratrèmols
es van registrar a la costa de l'Ebre a partir del setembre del 2013 per la injecció de gas al subsòl.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona