Medi ambient

Educació

El foc d'Òdena

Aprendre amb l'incendi

Dues escoles properes a zones afectades pel foc del mes de juliol a Òdena tracten amb els alumnes la tragèdia que es va produir

El 26 de juliol de l'any passat va ser un dels dies més tristos dels últims anys a la comarca de l'Anoia. Aquell diumenge es va declarar al terme municipal d'Òdena l'incendi més greu d'aquell estiu a Catalunya, que durant els següents cinc dies va calcinar gairebé 1.300 hectàrees. Les pèrdues van ser terribles en una zona d'un gran valor ecològic, ja que el 82% de la superfície cremada era bosc. Bombers, agents forestals, policia, veïns... tothom es va mobilitzar per lluitar contra un incendi que marcaria el futur de la zona durant els anys següents.

Alguns mesos després de la tragèdia, des dels municipis afectats es va començar a treballar per intentar recuperar el bosc, encara que fos a llarg termini, i per prendre consciència que allò no podia tornar a passar. Així ho han fet aquest curs en dues escoles properes a la zona zero de l'incendi: l'escola ZER Maians, a Castellfollit del Boix (Bages), i l'escola Castell d'Òdena (Anoia).

En el primer cas, l'escola de Maians acaba de publicar un petit documental amb els testimonis dels infants del centre que van viure l'incendi de ben a prop. De fet, l'escola donava directament a un bosc que va quedar completament calcinat. Per la Núria Corbella, una de les professores que ha tractat el tema amb els alumnes aquest curs, els petits ho van viure com una experiència “angoixant i trista”, però assegura que “ara veuen una sortida” fent “difusió perquè això no torni a passar”. I és que a més d'aquest petit documental també han elaborat un vídeo per fer una campanya en favor de la prevenció d'incendis.

A l'escola Castell d'Òdena també han volgut tractar l'incendi a classe durant aquest curs amb un projecte de reforestació del bosc cremat. El treball que han fet tindrà el seu punt culminant aquest mateix diumenge, 5 de juny, durant la celebració de la Festa de la Primavera, quan aniran al bosc per fer l'acte de reforestació.

Per dur a terme aquest projecte han fet servir la tècnica japonesa nendo dango, de l'autor Masanobu Fukuoka, amb l'assessorament i col·laboració de tècnics del Departament de Medi Ambient. Aquesta tècnica consisteix a recollir llavors per introduir-les en unes boles d'argila amb l'objectiu de llançar-les a la zona cremada i d'aquesta manera, quan germinin, les arrels evitaran l'erosió del sòl i facilitaran una reforestació més ràpida.

Aquest projecte ha permès als nens i nenes de l'escola Castell d'Òdena “un treball de conscienciació mediambiental molt motivador i engrescador en què els infants han après la importància de l'equilibri dels ecosistemes, les mesures de prevenció, i sobretot han après a estimar i respectar l'entorn verd que els envolta”, explica Gisel·la Jovell, professora de l'escola odenenca. També hi han participat nens i nenes de la llar d'infants Els Vailets i de l'institut Badia i Margarit d'Igualada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona