Medi ambient

MEDI AMBIENT

contaminació

Fan pinya perquè el govern faci fer un estudi de l'aire al Tarragonès

El Morell encarregarà per iniciativa pròpia un tercer estudi sobre la contaminació

Els últims incidents revifen la lluita perquè sigui la Generalitat la que ho impulsi

La lluita d'entitats, partits polítics i alguns ajuntaments perquè l'administració pública assumeixi més control de la qualitat de l'aire a l'entorn dels polígons químics del Tarragonès revifa aquest estiu després dels darrers incidents centrats al polígon petroquímic nord.

Un dels municipis situats al voltant d'aquest nucli industrial, el Morell, ha anunciat que per tercer any consecutiu impulsarà amb recursos municipals un estudi de la contaminació al seu terme municipal. Fa dos anys, aquest mateix estudi el van impulsar conjuntament amb Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort, però l'any passat va ser només el Morell el que va decidir continuar-ne l'experiència. Igual que en els casos anteriors, l'estudi el farà el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i tindrà un cost de 13.910 euros.

L'alcalde del Morell, Pere Guinovart, continua reivindicant que sigui el govern el que assumeixi la realització d'aquest tipus d'estudis. “La competència en l'anàlisi de la qualitat de l'aire correspon al Departament de Medi Ambient de la Generalitat, però no tenen previst fer cap anàlisi específica per al nostre territori més enllà dels punts de control que hi ha repartits per Catalunya”, va lamentar Guinovart. En l'últim estudi que es va fer al Morell es va detectar que cada setmana superen els límits dels components d'àcid ascètic així com d'1,3 butadiè.

L'alcalde morellenc és un dels batlles que s'ha mostrat més crític amb el funcionament de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona que, en l'última reunió, va descartar, de moment, impulsar cap tipus d'estudi ambiental. La mateixa UPC va decidir abandonar la taula per la manca de voluntat real del govern d'actuar sobre la qüestió.

La taula, de fet, aquesta setmana ha començat la feina dels grups de treball que es van acordar en la darrera sessió, i que s'ha fusionat en dos grups: un de dedicat a l'estudi de la legislació internacional sobre l'aire i mesures de control, i un altre sobre la comunicació.

LA XIFRA

13.910
euros
són els que l'Ajuntament del Morell dedicarà a finançar el 3r estudi sobre la qualitat de l'aire al municipi.

LA DATA

27.06.16
és quan hi va haver
el darrer incident al polígon nord, pel qual Protecció Civil ha obert expedient a Repsol i Dow.

Campanya a Change.org per al polígon sud

Aquest estiu es compleix el primer any des de la constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, que es va crear per mandat parlamentari i que, de moment, ha celebrat tan sols dues sessions. La plataforma Cel Net, que és una de les impulsores dels estudis independents de la qualitat de l'aire al Tarragonès, ha reclamat recentment que es fes una sessió extraordinària de l'òrgan arran dels incidents que han anat tenint lloc al polígon petroquímic nord del Tarragonès des de final de maig; l'últim, que es va produir el 27 de juny i en què es va produir una suposada fuita de benzè a la planta de Repsol (extrem que la companyia nega), ha fet que Protecció Civil obri un expedient tant a la companyia com a Dow, després que no van notificar-ne l'incident.

Paral·lelament, aquest estiu Cel Net ha posat en marxa una campanya a la pàgina web Change.org de recollida de signatures per tal que es faci un estudi de la qualitat de l'aire al polígon sud, petició que han aprovat diversos ajuntaments de la zona (com Tarragona), però que han deixat la seva elaboració en mans del govern. Falten poques firmes perquè la campanya arribi a les 2.500.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona