Medi ambient

Nova tècnica de neteja forestal a l'Alta Garrotxa

El consorci que gestiona l'ens ha fet una prova amb la fundació Galanthus i La Fageda de desembosc amb canaletes

Pot ser molt útil per als indrets més inaccessibles a la maquinària

El Consorci de l'Alta Garrotxa, en col·laboració amb l'Associació Galanthus i La Fageda Fundació, ha realitzat una visita de demostració a l'espai que gestiona en el marc d'una prova pilot de desembosc forestal amb canaletes. Es tracta d'una tècnica que consisteix a extreure la fusta fent-la lliscar en descens dins de peces prefabricades en forma de semicilindres, que es disposen consecutivament formant una línia en pendent, de manera que la fusta baixa per gravetat.

És una tècnica que, segons han explicat els experts, a Catalunya, es fa servir poc pels inconvenients associats al transport de les canals dins del bosc, el transport i l'abassegament de fusta fins a la canal i el muntatge de la línia. Aquesta tècnica, però, pot ser molt útil en terrenys on les limitacions d'accés no permetin una mecanització d'aquestes tasques, ja que pot suposar un estalvi d'esforç dels operaris en el trasllat de la fusta respecte a altres tècniques, com és l'estimbada.

A més, pot reduir considerablement els impactes sobre el medi natural, pel fet de no arrossegar la fusta sobre el terreny.

Aquesta visita s'ha dut a terme en el marc del projecte de millora d'hàbitats de l'Alta Garrotxa 2016, finançat per la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa.

En concret, aquest projecte té per objectiu conservar i millorar els espais naturals de les comarques gironines i fomentar la inserció laboral de col·lectius amb risc d'exclusió social.

Concretament, aquesta visita s'ha dut a terme a la finca de Palomeres, al terme de Montagut i Oix, on s'ha establert un marc de col·laboració pública i privada que ha permès executar l'actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona