Administracions

municipal

ocupació d'habitatges

Les grans ciutats reclamen eines en matèria d'habitatge

Els principals municipis metropolitans denuncien l'anunci del Partit Popular d'impugnar la nova llei d'emergència en l'àmbit de l'habitatge

Exigeixen la redacció d'una llei d'àmbit català que reguli els casos d'ocupació il·legal de pisos

La imatge d'un grup d'alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana que van plegats per dissenyar polítiques conjuntes o per expressar amb més contundència algun reclam s'ha fet habitual en el darrer any. Ahir les ciutats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Terrassa, representades la majoria per la seva màxima autoritat local, es van reunir al centre cultural l'Escorxador, a Badalona, per alçar la veu contra les polítiques de les administracions supramunicipals en matèria d'habitatge, però molt especialment contra el govern estatal del PP.

Tots els polítics van coincidir a lamentar la voluntat de l'executiu que lidera Mariano Rajoy d'impugnar la nova llei d'emergència en l'àmbit de l'habitatge, la llei 4/ 2016, seguint així el mecanisme aplicat amb la llei anterior, la 4/2015. La denúncia va servir per recordar que l'eliminació de les escasses eines de què disposen els ajuntaments per aplicar polítiques en matèria d'habitatge no farà més que desarmar completament les administracions locals a l'hora d'atendre els casos més vulnerables. Els municipis demanen que el pressupost de l'Estat s'acosti al dels països de l'entorn i que reguli en contra dels lloguers abusius o bé cedeixi les competències i els recursos a les grans ciutats afectades.

Els polítics presents a la trobada, entre els quals hi havia les alcaldesses Ada Colau, Dolors Sabater i Núria Parlon i l'alcalde Juli Fernàndez, van reclamar que es tinguin en compte els municipis a l'hora de dissenyar polítiques d'habitatge, i van exigir a la Generalitat la imminent convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a l'Habitatge. Apuntant de nou cap al govern català, les grans ciutats demanen que es doni forma a una llei que reguli l'actuació davant una ocupació il·legal de pisos, que doti els ajuntaments d'eines per intervenir-hi i que diferenciï entre una ocupació per una necessitat social i una que al darrere té una màfia. O entre el particular que necessita l'ingrés del lloguer per viure o els habitatges que estan en mans d'entitats bancàries.

En els darrers mesos, les grans ciutats s'han unit per dissenyar la Quinzena de la Dansa, que es durà a terme al març, o per parlar de reptes de relleu com ara la municipalització de l'aigua o la lluita contra la pobresa energètica.

LA XIFRA

6
ciutats
s'han unit per parlar d'habitatge: Barcelona, l'Hospitalet, Badalona, Santa Coloma, Terrassa i Sabadell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia