Medi ambient

Una plataforma aglutina l'oposició de cinc pobles a una línia d'alta tensió

Salvem la Llera del Ter es va presentar ahir als veïns afectats

Passarà pels municipis de Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Juià i Sant Julià de Ramis

Els veïns i els ajuntaments de Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Juià i Sant Julià de Ramis s'han unit en una plataforma, Salvem la Llera del Ter, que ha aglutinar les accions que s'han de fer contra la línia d'alta tensió que Red Eléctrica projecta fer per connectar la MAT amb la subestació de Juià. La presentació formal de la plataforma es va fer ahir al castell de Cervià de Ter, des d'on es va mostrar als assistents l'afectació que “provocarà la línia de 220 kV si es tira endavant”. La nova línia d'alta tensió projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis –ja s'han començat les obres– amb la d'Endesa a Juià. Tindrà 5,6 quilòmetres, una vintena de torres i té un pressupost d'1,89 milions.

Els impulsors de la plataforma Salvem la Llera del Ter critiquen que el projecte els ha arribat “de la nit al dia” i sostenen que és “una aberració mediambiental”, que “afectarà greument el territori” i que “obeeix a un model energètic obsolet”. “Es vol trinxar el territori amb una vintena de torres que faran fins a 50 metres d'alt”, va explicar ahir una de les portaveus, Mar Masfarré.

Salvem la Llera del Ter sosté que la línia no té raó de ser. Asseguren que afectarà zones rurals protegides, que “hipotecarà” els municipis per on passa, que el traçat és “incompatible” amb el planejament urbanístic i que els motius que al·lega Red Eléctrica no s'aguanten. La plataforma reclama a Red Eléctrica que s'obri al diàleg i ja avança que, si no hi ha resposta, es plantejaran “accions contundents”.

Salvem la Llera del Ter neix en paral·lel a les veus contràries que ja han aixecat els pobles afectats. Els municipis han presentat al·legacions al projecte i el ple de Celrà ja va aprovar, per unanimitat, una moció de rebuig. El document també ha rebut el suport de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls i s'ha enviat a la resta de consistoris i al Consell Comarcal.

A més de veïns i impulsors de la plataforma, a la presentació també hi van assistir els alcaldes de Celrà, Sant Julià de Ramis i Sant Martí Vell i representants de la resta dels consistoris. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va criticar que Red Elèctrica “aparegués de cop” a l'Ajuntament, quan el projecte ja era públic, “a dir-nos que no ens podíem queixar, perquè ens donarien compensacions econòmiques”. “Una vergonya de trobada, perquè es pensaven que amb 5.000 euros el poble s'agenollaria”, va dir.

Precisament dissabte, els alcaldes de Celrà, Bordils i el primer tinent d'alcalde de Cervià es van reunir amb Energia per demanar que la Generalitat els doni suport per aturar el projecte. “Se'ns va dir, però, que això ja ve donat de Madrid i que difícilment hi ha cap opció”, va precisar Cornellà, que va explicar que la Generalitat els donava suport “a l'hora d'introduir millores al traçat perquè el projecte fos menys agressiu amb el territori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia