Medi ambient

Transmissors per seguir els peixos migradors de l’Ebre

En el marc del projecte ‘Life Migratoebre’, s’han capturat i marcat una trentena de peixos migradors

L’Idece reformula l’ascensor de peixos a Xerta i posarà a licitació aviat la rampa d’Ascó

Nou pas per recuperar els peixos migradors i millorar la gestió del tram final del riu Ebre. En el marc del projecte Life Migratoebre, tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’IRTA i el Museu del Ter han capturat en els darrers dies, mitjançant la pesca elèctrica, una trentena de peixos migradors, com la saboga o l’anguila. L’objectiu: marcar-los amb radiotransmissors per seguir els seus moviments. S’han capturat més avall de Xerta i s’han alliberat riu amunt, entre Ascó i Flix. Paral·lelament, des d’Ascó i fins a la desembocadura, s’han col·locat estratègicament radioreceptors, que permetran fer el seguiment dels peixos amunt i avall de l’Ebre.

Més enllà de millorar la connectivitat ecològica del riu, el projecte proposa reintroduir l’esturió, cinquanta anys després de les últimes captures acreditades, i millorar les condicions d’altres peixos migradors –d’aigües salades a dolces– com ara saboga, l’anguila o la llampresa. Un dels punts d’inflexió de la iniciativa era un ascensor de peixos a l’assut de Xerta. L’oposició de la hidroelèctrica de Xerta i la comunitat de regants de la Dreta de l’Ebre –recelosos de noves concessions d’aigua i del fet que l’elevador se situés dins de l’àmbit de captació del canal de la dreta– obliguen a reformular-lo, encarint l’obra.

Segons expliquen des de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), se substituirà l’elevador i ascensor previst per una rampa canalitzada d’uns 200 metres, des de l’àrea d’influència de les turbines de la central fins a l’escala de peixos que hi ha actualment a la paret de l’assut, pràcticament en desús. El replantejament obligarà a demanar una pròrroga per poder mantenir el projecte com a beneficiari dels fons europeus.

Eliminar barreres a Xerta i Ascó és clau per a la reintroducció de l’esturió. En aquest sentit, el projecte per posar una rampa de blocs de pedra de 40 metres a la Ribera d’Ebre sí que ha rebut llum verd de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i les obres podrien sortir a licitació aviat, per executar-les aquest estiu.

25 anys de Life al Delta

Precisament, fa pocs dies s’han commemorat els 25 anys del programa Life de la Unió Europea al Delta. A més del Life a l’entorn de Riet Vell, actualment l’IRTA lidera tres iniciatives: Delta-Lagoon, per conservar les llacunes de l’Alfacada i La tancada; Ebro-Admiclim, que busca mitigar els efectes del canvi climàtic; i Migratoebre.

LES XIFRES

30
peixos migradors
s’han capturat i alliberat després de posar-los radiotransmissors.
200
metres
fa la rampa per a peixos que preveu substituir l’ascensor projectat a Xerta.
25
anys
de projectes ‘Life al Delta’ s’han commemorat recentment. Actualment, hi ha diverses iniciatives en marxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia