Infraestructures i serveis

noves tecnologies

fibra òptica

La Garrotxa es fa la seva xarxa de fibra òptica per arribar a tota la comarca

El Consell Comarcal lidera el projecte de Xafogar, que està desplegant la fundació Guifi.net i que rep un finançament sobretot privat

Les grans operadores consideren que no els surt rendible econòmicament portar la fibra òptica a les zones rurals. En el cas de la Garrotxa, s'ha desplegat només a Olot, i encara hi ha barris que no en disposen. Per cobrir aquest dèficit, que està perjudicant tant particulars com empreses –i de retruc, l'activitat econòmica en general–, els alcaldes d'aquesta comarca i el Consell de la Garrotxa (a través del seu consorci Sigma) han posat en marxa un projecte inèdit a Catalunya: la Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa (Xafogar), amb la qual es pretén que tots els habitants de la comarca puguin accedir a aquest servei el 2020, que és l'any marcat per la UE perquè aquesta tecnologia estigui a l'abast de tots els europeus i d'aquesta manera es pugui, entre altres objectius, millorar la competitivitat de les empreses.

Ho han encarregat a la Fundació per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net, el referent d'aquest tipus d'infraestructures al nostre país perquè ha executat operacions similars en molts municipis, tot i que és el primer cop que ho fan en tota una comarca.

Diners privats

El cost estimat de Xafogar és d'uns 10 milions d'euros, que es cobriran amb finançament de les empreses interessades en el desplegament i, en menor quantitat, pels ajuntaments. A mesura que la xarxa vagi entrant en funcionament, s'anirà recuperant la inversió. El titular de la xarxa garrotxina serà Guifi.net, que mai podrà traspassar-la. Pel fet de ser oberta i neutral, estarà a disposició dels diferents operadors, entre els quals els interessats podran escollir qui els donarà el servei. Segons els promotors, les tarifes seran més econòmiques que les que ara es paguen a les ciutats, amb unes prestacions iguals o millors.

10.000 connexions

El desplegament, que ja ha començat, es vertebra a partir d'un eix troncal que va de les Planes d'Hostoles a Besalú, passant per Olot, i amb dues branques principals a Riudaura i la Vall de Bianya. A partir d'aquesta xarxa bàsica (que es preveu que estigui enllestida a mitjan any que ve) s'aniran connectant la resta de nuclis. Es calcula que les connexions potencials són unes 10.000 (una per cada tres habitants, de mitjana).

Xafogar va ser presentada ahir a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa pel seu president, Joan Espona; el director del consorci Sigma, Francesc Canalies, i el president de la fundació Guifi.net, Ramon Roca. Aquest últim va elogiar la col·laboració que ha rebut de les administracions i empreses del territori.

LA XIFRA

10.000
connexions
és el mercat potencial de la xarxa garrotxina, segons els càlculs dels promotors.

LA DATA

2020
és l'any
en què es preveu que la fibra òptica estigui a l'abast de tots els habitants de la comarca.

LA FRASE

Fer arribar la fibra òptica a tot arreu era una petició dels alcaldes
Joan Espona
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA GARROTXA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona