Infraestructures i serveis

Les comarques del Penedès obren la porta d'un nou futur

Aquesta setmana el Parlament donarà llum verd a la vegueria formada pel Garraf, l'Alt i Baix Penedès i l'Anoia

La Generalitat avança en la redacció del pla territorial i ja en té una proposta preliminar

Cal aprofundir en el nou paper territorial de les infraestructures

L'aprovació, dimecres vinent, de la modificació de la llei de vegueries per incloure la del Penedès en la reordenació territorial de Catalunya obre una porta important per al futur de les comarques de l'Anoia, el Garraf, l'Alt i el Baix Penedès. Aquesta aprovació arribarà el mateix any que, molt probablement, veurà la llum el nou pla territorial del Penedès, el primer document sobre el futur urbanístic d'aquesta regió elaborat a partir del potencial i de les necessitats del conjunt de les quatre comarques.

La Generalitat ja té sobre la taula una proposta preliminar d'aquest nou sistema de principis que regularà les infraestructures i l'urbanisme del Penedès en l'horitzó del 2031.

Les connexions en tren

Les previsions del sistema ferroviari, anunciades ja en el pla d'infraestructures de transport 2006-2026, s'integren en el planejament del Penedès i recullen algunes de les demandes d'aquestes comarques, com ara la incorporació d'una parada del tren d'alta velocitat (TAV) a Vilafranca en els trajectes de llarg recorregut i d'altres de caràcter regional. Aquesta idea es completaria amb les dotacions necessàries perquè Vilafranca esdevingui un autèntic intercanviador que permeti connectar les diferents xarxes. Aquest és un projecte a llarg termini però, en el cas que es confirmi en el document final, permetria posar fi a la indefinició que sempre hi ha hagut envers les aspiracions de Vilafranca de convertir-se en el centre d'un important nus per a les comunicacions ferroviàries entre el nord i el sud del país, i entre la costa i l'interior.

Els negocis

El pla territorial del Penedès confirma l'aposta de la Generalitat per la construcció del gran centre logístic del Baix Penedès, Logis Intermodal. En el pla, encara no s'acaba de definir el projecte, però es preveu l'accés des de les carreteres B-212 i C-51, amb connexió amb l'autopista AP-7. Aquest projecte, juntament amb la reconversió de l'aeròdrom d'Òdena com a aeroport corporatiu de Catalunya, hauria de ser un altre impulsor per a la dinamització econòmica d'aquesta zona. L'objectiu del pla és, en tot moment, aprofundir en el paper territorial de totes les infraestructures i facilitar la vertebració tècnica i real del conjunt.

Les carreteres

La proposta preliminar del pla territorial preveu diferents escenaris: un sense peatges a les autopistes, i un altre en què alguns peatges continuen vigents. I en tots dos casos té en compte solucions per als històrics problemes de l'N-340, preveu la construcció i consolidació de variants a les ciutats –Igualada i Vilafranca– i en alguns nuclis de població castigats pel trànsit (l'Arboç, Sant Martí, la Gornal, la Múnia), i diverses solucions per al litoral afectat pel peatge de la C-32 (Calafell, Cunit, Cubelles), en què es preveu una nova via complementària en el cas que el peatge no s'elimini.

Dues alternatives per continuar el quart cinturó

Preveuen dues alternatives per la continuació d'aquesta via: una acabaria a l'AP -7 a Martorell, sense entrar al Penedès; i la segona passaria entre Sant Llorenç d'Hortons i Sant Sadurní d'Anoia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona