Infraestructures i serveis

medi ambient

Nou entrebanc per a la portada d’aigua de Rialp

El Consell de la Segarra en condiciona la participació en la retirada de les denúncies de tres municipis contra el sistema tarifari comarcal

L’ACA confia en la resolució de les “dissensions”

El Consell Comarcal de la Segarra condiciona la participació en el futur consorci –que ha de gestionar la portada d’aigua de Rialp del Segarra-Garrigues fins a quatre comarques– en la resolució del conflicte judicial que tres municipis segarrencs mantenen contra l’ens. La Segarra aporta bona part de la infraestructura al projecte, 40 quilòmetres de canonades i una potabilitzadora. El febrer del 2016, set municipis es van revoltar quan el ple del Consell segarrenc va aprovar el canvi del sistema tarifari per ajustar la factura en el consum i trencar el greuge històric pel qual els veïns de Guissona i Cervera pagaven l’aigua molt més cara que els pobles petits. A alguns municipis, el preu se’ls va apujar considerablement, i van portar-ho al jutjat en considerar que el Consell no tenia competències per adoptar l’encariment. Xavier Casoliva, president del Consell, assegura: “No podrem entrar al Consorci si Sant Ramon, Talavera i Tarroja no retiren les denúncies o fins que ho resolgui el jutge, perquè l’obra de Rialp la finançarem a través de la tarifa de l’aigua. I si la sentència fos contrària, no podríem fer-hi front i això enfonsaria l’economia del Consell”. Casoliva considera el conflicte “estrambòtic, perquè el sistema tarifari de l’acord de Rialp és el mateix que l’aprovat a la Segarra. És una qüestió partidista, que no hauria de poder posar en perill tot el projecte”. Aquest nou entrebanc en un projecte estratègic que ha trigat dues dècades a tancar-se es va posar sobre la taula en la darrera reunió de la comissió de seguiment del projecte. A la reunió hi va haver “unanimitat” perquè els ajuntaments rebels quedessin fora del projecte de Rialb si hi mantenen les denúncies.

LA FRASE

Estem a l’expectativa i esperem que es desbloquegi. Hi ha d’haver solucions
Francesc Benet
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA CONCA DE BARBERÀ

LA FRASE

Si la sentència fos contrària, no podríem fer-hi front i ens enfonsaria l’economia
Xavier Casoliva
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA

El govern manté el calendari

Els municipis del nord de la Conca de Barberà són els màxims interessats en el projecte, ja que no disposen d’alternativa d’aigua de boca i l’actual està contaminada o és escassa. El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, assegura: “Estem a l’expectativa i esperem que es desbloquegi. Des d’aquí, creiem que hi ha d’haver solucions al problema de la Segarra.”

El conseller de Territori, Josep Rull, hauria instat personalment als alcaldes a retirar el contenciós, sense èxit de moment, segons apunten diverses fonts. Mentre, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja ha modificat el projecte constructiu, incorporant-hi el nou pressupost i els nous municipis. “Actualment, el revisem i durant la tardor es posarà a informació pública. També s’està treballant per incloure’l en la planificació hidrològica vigent”, expliquen fonts de l’ACA consultades per aquest diari. D’altra banda, “la voluntat és respectar l’acord amb el territori i que el Consell de la Segarra formi part del projecte, tot esperant que es resolguin les dissensions actuals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona