Infraestructures i serveis

Un vell molí banyolí tornarà a donar llum

Comencen les obres per recuperar el salt d’aigua dels Paraires o de la Victòria, al rec Major, per generar energia i fer visitables les instal·lacions

L’Ajuntament de Banyoles ha iniciat els treballs de recuperació de l’antic molí dels Paraires per fer-lo visitable i posar-lo en funcionament. L’energia que es generi en el salt d’aigua del rec Major que passa pel molí, situat a la placeta de Sant Pere, es destinarà a la il·luminació d’alguns punts de llum del centre. És el primer reaprofitament d’aquest tipus que fa l’Ajuntament i, si l’experiència és positiva, més endavant es podrà repetir en altres salts d’aigua dels recs.

El projecte, amb un pressupost de 80.000 euros, té d’element central la instal·lació d’una turbina que substituirà el mecanisme original. La major part d’aquest import es cobrirà amb una aportació de la Diputació. Per fer-lo visitable, el recinte –de dimensions reduïdes– s’ha de retocar, eliminant alguns elements. La intenció és que es pugui veure des de l’exterior i que, per entrar-hi, s’hagi de concertar la visita. Si s’acompleixen els terminis previstos, els treballs estaran enllestits a l’estiu.

Les indústries i altres activitats que es van anar aixecant a partir de l’Edat Mitjana redós dels recs -entre els quals, desenes de molins- constitueixen una part molt important del patrimoni local. El molí dels Paraires el van construir sobre un salt de quatre metres, en el tram del rec Major que va del carrer Major a la placeta de Sant Pere. El 1337 ja se cita en un document l’existència d’un molí en aquest lloc, però es creu molt probable que ja funcionés des de feia força temps. La primera vegada que s’esmenta amb el nom de “molí dels paraires” és el 1685, en la Concòrdia de les Aigües de l’Estany (el document que converteix el llac i els recs en bé comunal). Durant cert temps se’l va conèixer també com el molí de la Victòria. Se sap que al final del segle XVIII era un molí fariner i que també va servir per generar energia a la fàbrica de fideus que hi havia al costat, propietat de la família Hostench.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona