Infraestructures i serveis

Les estacions d’esquí miren d’atraure gent a l’estiu

El nombre d’usuaris va augmentant en els darrers anys, però lentament

Es promouen tant com a espai d’aventura com per a estades en família

La Molina ja ha obert la temporada i Vallter ho farà el 20 de juliol

L’evolució d’estació estrictament d’esquí a estació de muntanya –pensada per estar oberta tot l’any– s’està fent des de fa anys als complexos gironins, però lentament. La temporada que tenen davant seu La Molina, Vallter i Vall de Núria (Masella resta tancada, fora de la temporada d’hivern) serà una nova oportunitat per desestacionalitzar-les, que és el gran objectiu que busca el seu propietari, l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). També ho desitgen els negocis de restauració i allotjaments del territori, per als quals l’activitat a les estacions és vital en molts de casos. El model en què s’inspiren són les instal·lacions dels Alps, on a l’estiu s’obtenen xifres de negoci molt elevades.

L’evolució

Malgrat els esforços que es fan per atraure usuaris –en inversions i, sobretot, en promoció–, les xifres d’usuaris son modestes. Tot i això, es nota un increment si s’analitzen les sis últimes temporades, malgrat que el 2018 hi ha una davallada general amb relació a l’any anterior: a Vallter 2000 han passat dels 2.931 usuaris de remuntadors l’estiu del 2013 als 5.371 de l’any passat (pocs menys que la temporada anterior) i a La Molina, l’evolució en el mateix període va ser de 17.473 a 25.091 (amb una davallada d’uns 4.000 usuaris respecte del 2017). Més difícil de calibrar és la Vall de Núria, perquè les xifres disponibles es refereixen als passatgers del tren cremallera de tot l’any. El 2013 n’hi va haver 265.237 i l’any passat, 293.245 (també menys que el 2017, quan havien estat 312.468).

La Molina, al capdavant

La Molina és l’estació gironina que més oferta té a l’estiu i més visitants rep. Aquesta setmana ha obert la temporada sense novetats quant a activitats i equipaments disponibles, però amb la implantació definitiva de la compra de serveis en línia, igual que a l’hivern. Els usuaris ho contracten tot des de casa i un cop són a lloc, amb el codi QR s’estalvien de fer cues. Com que hi ha activitats tranquil·les i d’altres “d’adrenalina” –diu la responsable comercial de La Molina, Marta Viver–, el perfil del públic d’estiu és una combinació de grups familiars i joves. Els primers són essencialment catalans, mentre que pel que fa als segons, la tendència és a incrementar els procedents de la resta d’Europa, atrets sobretot pel bike-park, considerat l’estrella estiuenca. El bike-park de La Molina –el més gran de l’estat– consta de 15 circuits de bici de muntanya de diferents nivells. En total són 50 km, una part dels quals són per a descens (des de la cota 2.400) i d’altres, per fer-hi raids.

Vallter i Núria

A Vallter 2000 obren la temporada d’estiu el 20 de juliol i la tancaran l’11 de setembre. En espera de la millora de les instal·lacions [vegeu informació annexa], el principal atractiu d’aquesta estació de Setcases és el telecadira que permet pujar a 2.535 metres i, des d’aquest punt, fer excursions o simplement, gaudir d’una panoràmica que inclou fins i tot la badia de Roses. FGC intenta promoure Vallter com una porta d’entrada del turisme respectuós amb la natura al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Quant a Núria, la novetat d’aquest any és el cap de setmana gastronòmic del 19 al 21 de juliol, que oferirà el fundador de la Fonda Xesc (amb una estrella Michelin), Xesc Rovira. En total, es preveuen 18 activitats o serveis, pensats sobretot per al públic familiar. A diferència de les altres dues estacions gironines, aquesta atrau l’anomenat turisme religiós gràcies al santuari que dona nom al lloc.

LES XIFRES

5.371
usuaris
va tenir l’estació de Vallter 2000 la temporada d’estiu de l’any passat.
25.091
usuaris
va tenir l’estació de La Molina la temporada d’estiu de l’any passat

Injecció de diners a Vallter

En els pròxims dos anys està previst que FGC inverteixi 5,8 milions d’euros en millores a l’estació de Vallter 2000 per tal de posar-la al dia i perquè pugui ser més competitiva. També es vol adequar-la com la porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, un aspecte que té a veure sobretot amb la temporada d’estiu. L’estació de Setcases ha estat precisament una excepció en la davallada d’usuaris que, en general, han experimentat les estacions catalanes a la temporada d’hivern a causa, sobretot, d’una situació meteorològica adversa. Mentre que la mitjana d’usuaris a les instal·lacions gironines va tenir una disminució d’un 8,8%, a Vallter el nombre va augmentar un 10%, fins a arribar als 55.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona