Infraestructures i serveis

La plataforma SOS Penedès presenta més de 1.000 al·legacions en contra del polígon logístic de Sant Marçal – Cal Vies

Demanen una moratòria urbanística fins que no s’elabori el Pla Territorial Parcial de la Vegueria Penedès

La nova plataforma ciutadana SOS Penedès ha presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat 1.222 al·legacions de particulars i entitats que s’oposen al parc logístic Sant Marçal-Cal Vies que el Govern vol fer entre els municipis de l’Arboç, Castellet i la Gornal i Castellví de la Marca, en una zona actualment amb força activitat vinícola. SOS Penedès demana que s’aturi aquest parc logístic de més de 110 hectàrees i que s’apliqui una moratòria urbanística al Penedès fins que no s’elabori el Pla Territorial Parcial de la Vegueria. SOS Penedès, que s’ha presentat aquest dimarts en roda de premsa, és una plataforma que té el suport de productors vinícoles, partits polítics, entitats ecologistes i associacions del territori.

La plataforma ciutadana ja fa un mes que es va organitzar per recollir al•legacions al nou projecte logístic en una zona agrícola del Penedès coneguda com a Sant Marçal. En aquest període n’han recollit més de 1000 que han presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Principalment les al•legacions són de ciutadans i entitats dels tres municipis on s’ha d’ubicar el parc logístic, l’Arboç, Castellet i la Gornal i Castellví de la Marca. Tot i que el termini per presentar les al•legacions es va acabar el 30 de setembre, la plataforma en seguirà recollint per “mostrar el rebuig del territori a aquest projecte”, tal i com ha explicat Jordi Asensi, un dels portaveus de SOS Penedès.

A banda d’aquestes al•legacions, la plataforma SOS Penedès també s’ha organitzat per demanar una moratòria urbanística al Penedès “fins que no s’aprovi el Pla Territorial de la Vegueria”, ha dit Asensi. A més, des de la plataforma es vol que aquest futur Pla Territorial de la Vegueria sigui “consensuat amb empresaris i entitats del territori” i es faci a través d’un “procés participatiu” obert a tota la ciutadania. “La gent de la Vegueria també té dret a decidir quin Penedès vol”, ha sentenciat Jordi Asensi.

Com a alternativa al projecte logístic de Sant Marçal - Cal Vies, SOS Penedès ha posat sobre la taula un projecte per convertir el Penedès en una Regió Agroalimentària que “ofereixi productes de proximitat, de qualitat o ecològics a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona”, ha explicat Jordi Asensi. Aquesta Regió Agroalimentària, segons els membres de SOS Penedès, ha de “garantir” una “bona interrelació” entre el litoral i l’interior del Penedès que ajudi a fer una “planificació urbanística més respectuosa amb l’entorn”.

Suport dels productors i ajuntaments

La plataforma SOS Penedès va més enllà de la organització ciutadana i també ha rebut el suport de diverses associacions de productors vinícoles que es veurien afectats per aquest projecte. Els 14 cellers que formen Qalidès s’han sumat a SOS Penedès pel seu “compromís ferm de conservar el conreu de la vinya i respectar-ne el seu entorn i la seva identitat paisatgística”.

També ho ha fet l’Assoaciació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat, que en un comunicat ha explicat que un projecte com el de Sant Marçal-Cal Vies “desdibuixa el Penedès” i assegura que “no aporta cap valor al conjunt del territori i hipotecaria el futur d’una de les regions vitivinícoles històriques”.

Com a mesura de pressió, SOS Penedès està impulsant aquests dies diferents mocions de rebuig als plens municipals dels ajuntaments i, fins ara, un total de 8 ja l’han aprovat. La moció només s’ha rebutjat a Vilobí del Penedès i a l’Arboç, que és un dels tres municipis on s’ha d’ubicar aquest futur polígon logístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona