Infraestructures i serveis

L’Ajuntament de Riudarenes s’oposa al ramal de la MAT

L’alcalde afirma que el personal municipal no facilitarà la construcció de la subestació d’Endesa al municipi

Critica el conveni del 2013 amb REE i demana la derogació definitiva del projecte

L’Ajuntament de Riudarenes s’oposa a la construcció del ramal de la Selva de la línia de molt alta tensió (MAT) que projecten Endesa i Red Eléctrica de España (REE) des de fa anys. L’alcalde, Pitu Solé (Junts), diu un no rotund a la MAT. “No facilitarem les coses perquè Endesa la faci.” Al novembre Endesa va sol·licitar la llicència municipal per construir una subestació al poble.

L’equip de govern, de Junts i Som Riudarenes (Somriu-IdSelva), és contrari al ramal de la MAT. Solé no hi troba sentit i en demana la “derogació definitiva”. L’Ajuntament hauria de tenir aquest estiu l’informe extern sol·licitat a una altra administració sobre si la subestació és indestriable del ramal de 17 km de la MAT entre el poble i Santa Coloma de Farners.

El portaveu de Som Riudarenes, Joan Ignasi Carles, admet “la força limitada” del consistori, que ha contactat amb REE des que Endesa va demanar la llicència. REE ha informat l’Ajuntament que no tenen previst fer la MAT a curt termini. Per Carles, “el país s’hauria de plantejar quin model energètic vol i oposar-se a aquesta infraestructura a Riudarenes i a qualsevol altre lloc”.

Solé ha criticat el conveni subscrit per l’Ajuntament el 31 d’octubre del 2013 amb REE, segons el qual el consistori cobraria fins a 668.000 euros per la subestació i del ramal. Fins a l’octubre del 2016, REE havia pagat 144.000 euros al consistori. L’exalcalde Jordi Gironès (AIR), mort l’any passat, havia avalat el conveni.

Subestació compartida

La subestació d’Endesa seria compartida amb REE i Adif –les instal·lacions per al TAV ja funcionen–. La subestació seria l’encarregada de convertir els 400 kV de la MAT de REE a 110 kV. L’acció d’Endesa ha posat en alerta la plataforma No a la MAT.

LA FRASE

La nostra oposició a la MAT és total. No facilitarem les coses perquè Endesa faci la subestació
‘Pitu’ Solé
ALCALDE DE RIUDARENES (junts)

Per REE, obra planificada i necessària

REE manté en la seva planificació elèctrica el ramal de la MAT i la voluntat de treballar amb els agents afectats per trobar el consens per fer-lo. La companyia privada considera que l’obra és necessària per millorar el servei elèctric a la Selva i a la Costa Brava. Aquest argument és compartit per Endesa, que dissabte afirmava: “La subestació de Riudarenes hauria de donar suport a la xarxa de distribució que alimenta el sector de la Costa Brava, el Gironès i el Maresme, una peça clau per a aquesta zona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona