Infraestructures i serveis

Finalitza el reforç del dic al port de Palamós i posen plaques solars a la llotja

Ports conclou l’obra per refer la infraestructura del ‘Glòria’ i protegir-la de nous embats, amb 3,8 milions invertits

La confraria deixarà d’emetre 31 tones de CO2 a l’any

Ports de la Generalitat ha invertit al voltant de quatre milions d’euros al port de Palamós aquest 2020, dels prop de nou destinats al conjunt d’infraestructures de les comarques gironines. L’obra més destacada, els 3,8 milions destinats al reforç del dic de recer i l’espatller del port palamosí, es va donar ahir per acabada, amb la reobertura del passeig –esperada per veïns i visitants després de 14 mesos– i la presentació d’altres millores, com ara les 212 plaques fotovoltaiques al sostre de la llotja del peix, per alimentar les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Palamós.

El director general de Ports, Joan Pere Gómez, destacava que la protecció del moll comercial, afeblit després de dècades i encara més després del Glòria, ja no era només necessària, sinó que era “imprescindible” perquè “un altre temporal fort el podria haver arribat a trencar”. A banda dels 757 blocs de formigó, de 13 tones, que hi han afegit, han recol·locat bona part dels 4.620 blocs ja instal·lats, a banda del moviment de més de 30.000 tones d’escullera i el reforç de l’espatller.

L’alcalde, Lluís Puig, va agrair la millora paral·lela del passeig, a banda de la intervenció a la confraria, que estalviarà anualment l’emissió de 31 tones de CO2, amb una capacitat de generació estimada de 110.000 kWh anuals i un estalvi mensual de 1.000 euros en la factura per als pescadors. Gómez defensava que és una inversió –de 107.000 euros– per estalviar emissions i donar un cop de mà als pescadors, com també han fet a Roses i preveuen fer a Blanes, davant les restriccions de captures i dies de feina que imposarà la UE. El patró major de la confraria, Toni Albalat, avançava que és “un primer pas per garantir la viabilitat” futura, davant la previsible davallada de facturació. A banda, també han instal·lat un punt de càrrega per a dos vehicles i d’alta potència (44 kWh) accessible al públic, on es pot recarregar un vehicle en poc més de mitja hora, i que servirà d’element d’atracció de turisme de proximitat.

LA XIFRA

4
milions
ha invertit Ports de la Generalitat a Palamós enguany, entre el reforç del dic i obres complementàries per estalviar CO2.

49 creuers emparaulats, i en l’aire

A principis del 2020, les previsions sobre creuers apuntaven a un nou rècord pel que fa al negoci a Palamós, però l’impacte de la Covid-19 va acabar deixant a zero els registres d’escales i passatgers. Per a l’any vinent, enmig del desastre de cancel·lacions i ajornaments, el panorama podria ser que no fos gens negatiu, ja que Gómez va avançar que mantenen 49 escales amb reserva i totes les facilitats per arribar al port de Palamós –l’estació marítima també va quedar refeta de les greus destrosses del Glòria a la primavera.

Malgrat les bones expectatives de les escales emparaulades per al nou any –a les quals caldria sumar les set que també han posat sobre el calendari al port de Roses–, el director general de Ports va deixar clar que ara mateix “no es pot assegurar res al 100%”. L’agenda continua escanyada per les estadístiques diàries de l’evolució de la pandèmia i, tot i les perspectives que a partir de la primavera –quan engegarien temporada–, amb vacunacions i la millora del temps, el mercat es comenci a recuperar, no descarten que l’escenari empitjori. L’únic que poden garantir és que “està tot preparat” perquè els creueristes tornin als dos municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona