Infraestructures

Un any de la gran nevada:Més de 1.300 empresaris afectats

Les reclamacions Els industrials, segons les denúncies fetes a les Cambres, la Pimec i la FOEG, exigeixen 15 milions d'euros

Un total de 1.357 empresaris de les comarques gironines, especialment del Baix Empordà, la Selva i el Gironès, reclamen a Endesa 15 milions d'euros pels danys causats als seus negocis arran de la falta de fluid elèctric per la gran nevada del 8 de març de l'any passat. Unes reclamacions que van gestionar per mitjà de les tres Cambres de Comerç de la demarcació (Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols), la Federació d'Organització Empresarials de Girona (FOEG) i la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec). Molts d'ells encara estan actualment pledejant amb la companyia elèctrica per aconseguir que assumeixen les pèrdues. Des d'Endesa es reconeix que, de l'actual 15% de les 47.000 reclamacions que encara resten per tancar, la gran majoria fan referència a empresaris i comerciants.

Els que van gestionar més afectats van ser les tres Cambres, amb un total de 976 empresaris; seguit de la Pimec, amb 207 empreses, i la FOEG, amb 174 empreses d'11 sectors. Mirant per poblacions, ja es veu que l'afectació va ser sobretot a les comarques del Baix Empordà, el Gironès i la Selva. Així, la majoria de les reclamacions de les Cambres provenien de Sant Feliu de Guíxols (127) i Lloret de Mar (112), seguit de Cassà de la Selva (67), Riudellots de la Selva (49), Platja d'Aro (47) i Palamós (45).

Les dues reclamacions amb un import econòmic més alt eren de dues empreses de Lloret de Mar. Una puja a 1.042.200 euros i l'altra, a 877.337. Darrere seu hi ha quatre empreses de Sant Dalmai, Riudellots de la Selva, Torroella de Montgrí i Begur que superen els 200.000 euros. Però la majoria són demandes econòmiques més petites. Per exemple, de les 127 empreses de Sant Feliu que presenten reclamació, la demanda econòmica va dels 200 als 16.000 euros.

Els motius

Els empresaris, com especifiquen en les seves demandes, justifiquen la reclamació econòmica sobre els danys materials, els danys a la pèrdua d'aliments, despeses extres i les pèrdues per tancament del negoci. Per això, en aquest tràmit, són els afectats els que han de justificar específicament les pèrdues, i després Endesa decideix. Entremig, Endesa diu que es fa un peritatge per comprovar totes les pèrdues dels empresaris. Però no sempre es fa així, com és el cas d'un empresari de Santa Cristina que ven i repara cotxes. Ha fet la seva reclamació, i Endesa li fa la seva oferta. En aquesta negociació, Endesa li ha incrementat dues vegades la quota a pagar en 1.000 euros més. Davant això, l'empresari reclama el peritatge d'Endesa, però aquesta no li fa arribar. Advocats que ha consultat aquest diari creuen que Endesa ha fet un peritatge “a la babalà”. Tot i això, des d'Endesa es vol recalcar que no es fan els pagaments d'aquest 15% per la necessitat de fer un peritatge. I fins que no tinguin tancades totes les reclamacions no pensen fer pública la xifra pagada.

Per això, Endesa es va centrar molt a, per ser més fàcil i àgil, satisfer les demandes dels clients particulars. La seva oferta era de pagar de 60 a 80 euros per dia als clients que es van quedar sense subministrament, excloent-hi les primeres 24 hores d'afectació. La majoria dels afectats tenien entre dos i quatre dies, per la qual cosa van arribar a cobrar entre 60 i 210 euros per família. A més, la companyia va crear un fons d'1,5 milions d'euros per als ajuntaments dels municipis afectats.

127
empresaris
de Sant Feliu han reclamat.
1.042.200
euros
és la xifra més alta que en reclama un.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona