Ajuntaments i consells comarcals s'oposen a les noves limitacions de regadiu del canal Segarra-Garrigues

La retallada incomoda els partits del govern i es converteix en arma electoral a Lleida

Els consells comarcals de la Segarra, l'Urgell i les Garrigues presentaran iniciatives contra l'ampliació de les zones especials de protecció d'aus (ZEPA) del canal Segarra-Garrigues que va decidir fa unes setmanes el govern de la Generalitat. I el Consell del Segrià no ho farà com a tal, però en el seu consell d'alcaldes es va decidir aquest dilluns presentar un model d'al·legació propi que podran fer seu els municipis que ho desitgin.

«Tenim una sensació ambivalent: per una banda, el projecte ens assegura l'abastament d'aigua en uns pobles on no fa gaire a l'estiu ens havien de portar aigua en camions; per altra banda, estem preocupats pel nombre de ZEPA que s'han declarat i quin tipus de reg es podrà fer en aquestes zones.» Ho diu el president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva. El seu Consell farà costat a dues mocions tipus enviades pels regants i per la Unió de Pagesos en contra de les retallades.

El Consell Comarcal de les Garrigues també presentarà al·legacions. En el seu cas, en contra de la nova ZEPA d'Arbeca, que afecta 1.200 hectàrees d'aquest municipi garriguenc. A l'Urgell, el Consell al·legarà sobretot contra la ZEPA de Preixens.

Aquestes accions dels consells comarcals afectats, tots del mateix color polític que el govern de la Generalitat, de socialistes i republicans, excepte el de l'Urgell, de CiU, s'uneixen a les al·legacions que està promovent la comunitat de regants del canal Segarra-Garrigues entre els particulars afectats i entre els municipis que s'hi adhereixen arran de la retallada. El president de la comunitat de regants, Josep París, confia que hi hagi una allau d'al·legacions que faci entendre al govern «el rebuig del territori» a l'ampliació de les ZEPA.

Ja abans que la Generalitat prengués aquesta decisió, la Diputació de Lleida va aprovar al febrer una moció pactada entre tots els grups en contra de l'ampliació de les ZEPA en 20.000 hectàrees. Finalment, la Generalitat ha decidit una ampliació menor, de 14.000 hectàrees, que se sumen a les 26.000 hectàrees que ja s'havien protegit anteriorment però que Brussel·les considerava insuficients.

No totes les al·legacions van en el mateix sentit. Els ecologistes també n'han presentat, en aquest cas per la manca de definició dels plans de gestió de les ZEPA, ja que consideren que poden quedar en paper mullat si no se'n fa una gestió adequada.

El govern català va obrir un període d'al·legacions a la nova proposta de ZEPA, que acaba al juny. Llavors, l'enviarà a Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona