Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

La canalització del regadiu del marge dret del riu Ter ja està enllestida

La posada en servei és imminent després que ja s'hagin efectuat les proves de pressió

La infraestructura esmenarà un greuge històric de la zona

La millora del rec del marge dret del Ter serà la solució per a un greuge històric del tram més baix del riu, que ha viscut fins ara amb unes canalitzacions medievals. La minsa efectivitat de les velles conduccions reclamava urgentment aquesta infraestructura, que es va començar a construir fa uns anys. Albert Grassot, president de la comunitat de regants del rec del Molí de Pals, assegura que, amb el servei que es posarà en marxa en els pròxims dies l'obra grossa ja quedarà enllestida.

La fase II –la primera a acabar-se– es va posar en funcionament el 2011. “Per poder fer l'obra i poder regar al mateix temps s'ha fet en dues fases. L'any passat ja hi vam regar gràcies a un bypass fet a Gualta”, explicava Grassot. La canalització és una canonada telescòpica que va des de la presa de Canet de la Tallada fins al mar. En els últims dotze mesos s'ha treballat en el tram superior, que va des de Gualta fins a la presa i també en diverses conduccions de la xarxa secundària, que porta l'aigua als camps de la part més baixa. En aquesta fase I, executada els últims mesos, s'ha construït una arqueta que ha servit de connexió a la presa on s'acumula l'aigua. L'obra, malgrat tot, no està enllestida del tot: “La setmana vinent connectarem, però l'obra no estarà ni entregada ni acabada, al contrari, aquesta gent encara estaran més d'un any treballant, refinant camins, acabant de posar les terres bé sobre la canalització i polint l'obra feta.”

Des de mitjan abril, doncs, ja es regaran les 3.000 hectàrees a través d'un nou tub. “Ara hi ha moltes més hectàrees que l'any passat que reguen a rec corrent –feia notar Grassot–. Ara molts pagesos ja obriran l'aixeta i tindran nivell d'aigua per poder regar directament sense necessitat d'haver de bombar amb motors.” Per qüestions de cota, hi ha encara unes 700-800 hectàrees en què els pagesos han d'usar maquinària d'extracció per poder portar l'aigua fins als seus camps. Per solucionar aquesta dificultat hi ha projecte. Encara no hi ha, però, subvenció per fer-la: “S'haurà de fer més endavant –diu Grassot– un sistema de bombeig unificat per a aquests camps. Però per fer-ho caldrà trobar una altra subvenció.”

L'obra ha costat al voltant de 15 milions d'euros i els regants paguen el 30% de la despesa total. La resta ho assumeix la Generalitat i la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (Seiasa). El sistema de pagament per als regants és ajornat. Durant 25 anys només han d'assumir el 3% del cost i la resta, el pagaran en els 25 anys següents.

La canalització principal és d'uns onze quilòmetres, està construïda a prova de fuites i s'hi connecta una xarxa secundària que farà arribar l'aigua als camps de Fontanilles, Gualta, Palau-sator, Serra de Daró, una part de Torroella de Montgrí, Ullastret i Pals.

LA XIFRA

15
milions d'euros
és el cost total de la infraestructura que cobrirà parcialment els regants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona