Patrimoni de l'horta

Un estudi escolar ha servit per catalogar una vintena de sínies que hi ha al terme de Vilabertran i poder mantenir aquests mecanismes de reg com a element identificatiu local

Vilabertran té el seu reclam exterior amb el monestir i l'església de Santa Maria. A àmbit més intern, però, és reconegut com un municipi de bons horts. Els quatre quilòmetres que separen la població del nucli urbà de Figueres no l'han despersonalitzat. Escampats pel paisatge agrícola de Vilabertran destaquen uns elements que també s'han mantingut amb el pas dels anys i que ara s'han recollit en un mateix estudi que conclou la necessitat que es preservin com a patrimonial local. Es tracta de les sínies, uns mecanismes que, amb la tracció d'un animal –principalment un matxo–, servien per extreure aigua dels pous, que es conduïa fins a una pastera i a un viver, i d'aquí es distribuïa pels sifons i canals per regar els horts i els camps.

Els alumnes del CEIP Torre d'en Reig van fer el curs passat un documentat treball que ha servit per inventariar vint-i-dues sínies que hi ha al terme municipal. L'intent de recuperar-ne algunes de desaparegudes, com la que hi havia a l'hort del Prior, va servir d'arrencada per projectar el treball.

La vintena de sínies –que són més si s'agafen els municipis veïns– estan construïdes, en la seva majoria, de ferro i comercialitzades per la potent foneria Indústries Fita de Figueres. La majoria es van construir entre els anys 1915 i 1925. Les sínies de Vilabertran havien d'extreure aigües de poca profunditat i, per això, el sistema utilitzat era de platines. N'hi ha tres que estaven cobertes: la de la família Toral, la de la finca Vilagri i la de l'horta de Cal Frare; i tres que eren a dins la població, al carrer Comuners de Castella, i això feia que s'utilitzessin, a més de regar l'hort, per extreure aigua per al consum i com a piscina.

Els responsables municipals són conscients de la importància d'aquest patrimoni i volen conservar-les. Per això ja es negocia desmuntar-ne dues que estan als afores i muntar-les a l'interior del poble.

Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau connectaran la xarxa d'aigua als pous de Peralada

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat autoritzar a la mancomunitat d'aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera la connexió als pous de Peralada, dels quals és titular l'organisme comarcal i que donen abastament d'aigua en alta a diversos municipis de l'Albera. La connexió s'ha concedit per un període inicial de sis mesos, prorrogables en cas que sigui necessari. El cost de la connexió serà a càrrec de la mancomunitat i el subministrament es farà mitjançant comptador. Així haurà de pagar 1.189 euros com a quota fixa mensual i 0,13 euros per metre cúbic consumit, com a quota variable. La mancomunitat va fer la petició en vista de la situació crítica en què estaven els quatre municipis pel fet que el pou de la captació principal havia quedat en desús per un seguit d'esllavissades de terra a l'interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona