Infraestructures

L'assut de Xerta té pèrdues d'aigua i es podria trencar

Els regants i la Hidroelèctrica de l'Ebre injecten formigó i resina a la infraestructura de manera provisional

L'actuació s'ha fet sobre un tram de 30 metres amb un cost de 100.000 euros

L'assut de Xerta està foradat, el pas de l'aigua al llarg dels anys ha desgastat la pedra i la infraestructura té importants filtracions d'aigua. Així ho asseguren les comunitats de regants de l'Ebre, que juntament amb la Hidroelèctrica de l'Ebre i amb l'assessorament tècnic de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), han executat un projecte de prova de reparació de l'assut. “Els forats que té l'assut resten cabal d'aigua, passa més aigua per sota de l'assut que per sobre, i si no s'actua es podria trencar la infraestructura”, va explicar el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià. Amb tot, els regants no han quantificat encara el volum d'aigua que es filtra per l'assut.

L'actuació, que pràcticament s'ha enllestit, consisteix en la injecció de formigó i resina en un tram de 30 metres de l'assut, dels 300 que té en total aquesta infraestructura hidràulica. “Hem fet injeccions al centre de l'assut i als caps, el desgast no és igual a tot arreu”, va dir Masià. L'obra ha suposat una inversió de 100.000 euros, però els regants adverteixen que no es podran fer càrrec de la reparació total de l'assut. “Quan disposem de les conclusions del treball que hem dut a terme plantejarem una actuació global, en la qual s'haurà d'implicar l'administració”, ha manifestat el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, que sosté que la reforma de l'assut tindrà un cost milionari. De fet, una actuació d'arranjament de tot l'assut hauria de ser aprovada per la CHE i la Generalitat. D'aquí a poques setmanes, els regants disposaran de l'estudi sobre la reparació de l'assut, la infraestructura que distribueix l'aigua als canals de regadiu del Delta.

LA FRASE

L'estat de l'assut de Xerta suposa un risc, si no s'actua la infraestructura es podria trencar
Manel Masià
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE LA DRETA DE L'EBRE

LA XIFRA

300
metres
és la longitud de l'assut, situat entre els municipis de Xerta i Tivenys, en diagonal al riu Ebre.

Avís als ajuntaments de l'Ebre

El deteriorament de l'assut és tal que els regants sostenen que a mitjà termini una riuada podria arrossegar la infraestructura riu avall. És per això que les comunitats de regants han enviat cartes per comunicar aquest risc als ajuntaments de la Ribera de l'Ebre, als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià, i al Parc Natural del Delta de l'Ebre. “Hem donat a conèixer el risc que suposa tenir així aquesta infraestructura i la importància de dur a terme una actuació com més aviat millor”, va manifestar el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre. També han fet arribar documentació de l'estat de l'assut a la Universitat Politècnica de Catalunya.

La construcció de l'assut és d'època islàmica, tot i que no es va acabar de completar fins al segle XV. I pràcticament no s'ha dut a terme cap actuació en aquesta infraestructura fins que, a final del segle XIX, es van construir els canals de regadiu de la dreta i l'esquerra de l'Ebre.“Des que el 1960 es va fer una petita actuació al marge esquerre, no s'ha fet res més”, va dir Masià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona