Infraestructures

Demanen la creació d'un tren català euroregional

Busquen signatures per a un manifest que vol millorar el transport ferroviari entre la Catalunya del Nord i el Principat

Neix de la Festa del Tren de Cotlliure, quan fa 5 anys del Compromís de Portbou

Un manifest fet públic per càrrecs electes d'institucions d'ambdues bandes del Pirineu i representants d'organitzacions de la societat civil demana la creació d'un “tren català euroregional”. Es va signar a principis de maig a Cotlliure i ara es recullen signatures per donar-hi suport.

Fa un any, la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals van firmar un conveni per potenciar la xarxa de transport en l'espai català transfronterer però, segons denuncia el manifest, “malgrat algunes iniciatives puntuals, no existeix una veritable coordinació ferroviària dels serveis regionals, la qual ajudaria a garantir la cohesió territorial, la protecció del medi ambient i el dret a la mobilitat de totes les persones sense vehicle privat”. És per això que volen emular experiències transnacionals “molt positives en cooperació ferroviària transfronterera”. Així doncs, proposen crear una nova tarifació euroregional i la mobilització de fons europeus per reduir fronteres i eliminar prohibicions de trànsit. “Es tractarà de modernitzar les línies ferroviàries convencionals de la costa (Perpinyà - Cervera - Portbou - Barcelona) per desenvolupar-hi un veritable tren transfronterer”, defensen.

També asseguren que les necessitats del transport de mercaderies no es poden resoldre només amb una línia d'alta velocitat al Pertús i per això fan una crida a optimitzar l'ús de la línia convencional Cervera-Portbou, que asseguren que caldria canviar a ample internacional. Per últim, exigeixen el manteniment dels trens de nit per a llargues distàncies, especialment els que fan el recorregut entre París i Portbou, Luxemburg i Portbou i París i la Tor de Querol. El manifest va néixer el 9 de maig a la Festa del Tren de Cotlliure amb motiu del Dia d'Europa i pren el relleu al compromís a favor d'un tren català transfronterer, que es va firmar el 18 de setembre del 2010 a l'estació de Portbou.

LA DATA

23.05.14
La Generalitat signa un conveni amb el Consell General dels Pirineus Orientals per potenciar la xarxa ferroviària


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona