Infraestructures

La potabilitzadora d'Osona Nord tracta 6.000 m³ diaris

L'estació d'aigua potable abastirà 25.000 habitants de sis municipis, quan s'hi sumi Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló

Fins ara s'han construït 10,5 dels 18 quilòmetres de canonada previstos

A partir de demà, els veïns de Torelló, Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà (Orís s'hi ha connectat fa uns dies), podran abastir-se de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) Osona Nord-Voltreganès, en espera que, en una segona fase –probablement l'estiu del 2017–, també ho facin els de Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló, amb la qual cosa se n'acabaran beneficiant un total de 25.422 persones. L'estació, que capta aigua del riu Ter a la resclosa de Conanglell, té una capacitat incial per tractar fins a 6.000 m³ al dia (375 m³/hora), tot i que la petició dels ajuntaments i les previsions de les canonades són de poder arribar als 10.000 m³ diaris, en una segona fase.

La presentació que es va fer ahir de la planta potabilitzadora, amb la presència d'alcaldes i regidors dels sis municipis i diversos representants del Consell Comarcal d'Osona, a més a més dels tècnics, significa la culminació d'unes instal·lacions que es van començar a planificar el 2005 però que, per falta de finançament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), es van anar endarrerint. Dels 7,9 milions d'euros que costa tota l'obra, els ajuntaments n'han finançat 6,2 i la resta els ha aportat el Consell Comarcal mitjançant la Diputació de Barcelona. La canonada per fer arribar aigua potable als sis municipis en total tindrà 18 quilòmetres, dels quals ara n'hi ha fets 10,5 (amb un cost de 2,9 milions d'euros) i falten 7,5 quilòmetres de conducció fins a Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló, que es faran en una segona fase i valdran 1,7 milions d'euros.

Satisfacció general

Sergi Vilamala, alcalde de les Masies de Voltregà, municipi on es troba l'ETAP, va destacar que es tracta d'“un projecte cabdal” que ha de ser una inversió de futur: “Ningú ens garanteix que els pous puguin continuar donant aigua potable en els propers anys.” De fet, tal com va recordar Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, “aquesta planta és complementària a tots els punts de captació dels respectius municipis”, ja que en principi el 50% de l'aigua consumida hauria de provenir de recursos propis de les poblacions i el 50% restant de l'ETAP. Roca es va felicitar de l'esforç que s'ha fet a la comarca en els últims temps per fer arribar aigua potable a 100.000 habitants, gràcies a prop de 80 quilòmetres de canonada. “Osona Sud i el Lluçanès ja estaven, ens faltava abastir Osona Nord”, va dir.

Jordi Casals, conseller comarcal delegat d'Aigua Potable i Habitatge, remarcava que es tracta d'“un projecte de comarca, absolutament necessari per al territori” i destacava, davant la falta d'ajuda econòmica de l'ACA i de la Generalitat, “el treball col·laboratiu dels municipis, que han anat tots a l'una”. Per la seva part, Miquel Codina, gerent d'Aigües d'Osona, va explicar algunes peculiaritats de la canonada, com ara que el ramal cap al Voltreganès creua el riu per sota, i el procés físic i químic que segueix l'aigua a l'estació, on en aquesta primera fase no es preveu tractament dels fangs ni filtres de carbó actiu.

Per donar a conèixer l'ETAP Osona Nord-Voltreganès, el 16 d'abril es farà una jornada de portes obertes, perquè els veïns dels sis municipis beneficiats puguin veure com es potabilitza l'aigua. A les onze del matí està prevista la visita de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona