Medi ambient

MEDI AMBIENT

El renaixement de Suquets

Sucs vol omplir d’aigua l’antic pantà de Suquets de Baix Est, dessecat fa anys per l’avaria del sistema de canalització

Recuperar un espai protegit de 8 hectàrees per conservar-ne la biodiversitat i atraure turisme

Les aus migratòries i altres ocells com ara l’agró roig o el teixidor coneixen bé el pantà de Suquets de Baix Est. Aquesta antiga bassa de reg és a tan sols 10 minuts a peu de Sucs (Lleida), però malgrat que forma part de la Xarxa Natura és un indret relativament desconegut, sense senyalitzar i on no es fa cap actuació de conservació des de fa molts anys.

Actualment, la bassa està dessecada, tot i formar part de l’ecosistema humit conegut com a Basses de Sucs i Alcarràs. La làmina d’aigua superficial de Suquets de Baix Est fa força anys que va desaparèixer i la bassa està coberta ara per un ufanós bosquet de tamarius i un extens mantell de canyissar. El govern d’aquesta pedania de la ciutat de Lleida té en ment, i en projecte, la recuperació d’aquesta bassa de 8 hectàrees. Així, l’alcalde de Sucs, Guillem Boneu, explica: “No es tracta d’inundar tot el pantà, perquè ara mataríem els arbres, sinó de mantenir-hi un metre d’aigua, perquè l’ecosistema es recuperi.” Desestimada fa més d’una dècada com a bassa pels regants perquè queda enclotada, Suquets es va assecar perquè es va inutilitzar, intencionadament, part del mecanisme de sortida. “D’aigua n’hi ha, procedent del canal d’Aragó i Catalunya, i la canalització està feta; però, tal com n’entra, surt”, explica Boneu. L’any passat, la Generalitat ja va donar el vistiplau a fer-hi actuacions, però el projecte no disposa ni de partida ni del compromís pressupostari de cap administració. “No calen gaires diners, uns 35.000 euros, perquè la bassa torni a ser el pulmó natural que era. I les possibilitats són molt grans: recuperar un espai de gran valor natural per als veïns i també atraure turisme ornitològic”, assegura l’alcalde. Suquets gaudeix de ser Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) i solament dista 4,5 quilòmetres de l’altra bassa, la de Suquets de Baix Oest. Tot i ser més petit (5,17 ha), aquesta sí que té aigua i es continua usant per a reg. És l’hàbitat de nombroses espècies d’amfibis i aus i si les dues zones estiguessin connectades per senyalització i amb el manteniment dels senders podrien esdevenir un “estany d’Ivars i Vilasana a petita escala”, assegura Boneu. El projecte té el vistiplau dels titulars de la Suquets de Baix Est, els regants.

En Comú Podem Ponent ha anunciat que portarà el projecte de Sucs a la comissió de territori del Parlament. El diputat Jaume Moya i la senadora Sara Vila d’aquesta formació van visitar, aquesta setmana, l’indret. “El projecte fa quatre anys que està guardat en un calaix, perquè ni la Paeria ni la Diputació hi han volgut destinar recursos. Pretenem reactivar-lo, perquè és un espai important per a la biodiversitat”, assegura Moya. Coincideix que també té un “potencial per atraure turisme i esdevenir un dinamitzador econòmic de la zona. Existeix una àmplia xarxa de camins i un entorn natural que cal tornar a posar en valor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia