Urbanisme

municipal

infraestructures

Gurb arreglarà dos ponts, a la BV-4601 i la B-521

L’objectiu de l’obra és que en aquests punts hi hagi més capacitat de desguàs

Les pluges intenses provoquen sobrevingudes sobtades al torrent de l’Esperança, a Gurb, i en els últims anys els ponts que el travessen en alguns punts s’han mostrat clarament insuficients, ja que l’aigua acaba inundant trams de la carretera. Per això l’Ajuntament de Gurb va aprovar en l’últim ple –ara en fase d’exposició pública– un projecte de substitució de les obres de fàbrica de les carreteres BV-4601 i B-521 al terme de Gurb i al límit entre aquest municipi i Vic.

La intenció d’aquest projecte és definir i valorar la substitució i l’ampliació dels ponts actuals, els quals en aquest moment no tenen prou capacitat de desguàs per a un període de 500 anys, segons un estudi fet per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’any 2013 sobre condicions d’inundació. El curs fluvial del torrent de l’Esperança a 500 anys ha de ser de 42,70 m³/segon.

Primer, a l’Esperança

L’actuació que es preveu fer per augmentar la capacitat hidràulica en aquests dos punts de la xarxa viària que intercepta la llera del curs del torrent –identificats per l’Ajuntament de Gurb com a “punts significatius i/o crítics en cas de pluja”– té un pressupost de 172.452, 35 euros i el termini d’execució de les obres estimat és de dos mesos. Primer està previst fer una esbrossada del terreny (actualment hi ha molta bardissa que tapa la llera del torrent), els desviaments provisionals necessaris i després es farà l’enderroc de les obres de drenatge existents, dels vials i de les voreres afectades. Els dos nous ponts es construiran amb estructures prefabricades de formigó armat, amb un marc de secció rectangular que deixarà un espai lliure de pas per a l’aigua de 4,25x2 metres en el cas de la primera actuació (BV-4601, prop de l’escorxador Cala Manela) i de 7x2 m en el cas de la segona (B-421, a l’Esperança, a tocar de l’ajuntament de Gurb), i també s’hi col·locaran unes baranes d’acer.

En la primera de les actuacions, a l’Esperança, es preveu una afectació a la xarxa elèctrica, de gas i d’aigua potable (les dues últimes discorren en paral·lel a la carretera). L’única parcel·la afectada per les obres és de titularitat pública, propietat de l’Ajuntament de Gurb, municipi que en els propers dies té previst reunir-se amb Vic per parlar del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia