Medi ambient

medi ambient

infraestructures

Comença el manteniment del canal de Gavet

L’actuació mantindrà sec el conducte durant cinc setmanes

Endesa ha començat aquesta setmana el buidatge periòdic del canal de Gavet, al Pallars Jussà, amb l’objectiu de dur-hi a terme diversos treballs de manteniment i millorament. Abans de buidar completament el canal, però, és necessari salvar la fauna piscícola i d’altres espècies que habiten en aquest ecosistema tan particular. Aquestes actuacions, que es fan cada dos anys, tindran una durada de cinc setmanes i comporten l’aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que és aigües amunt, i la de Gavet i Terradets, que són aigües avall.

En concret, l’actuació inclou el millorament del revestiment de formigó del canal de dos trams, un de 300 metres i un altre de 125 metres de longitud. També es portaran a cap reparacions puntuals de danys que es puguin detectar durant la inspecció al llarg de tot el canal. A més, es netejarà el fons de les herbes i algues que hi creixen en els dos anys en què el canal és operatiu.

El canal de Gavet va entrar en servei l’any 1923 i des de llavors recull l’aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, on es poden generar fins a 23 MW de potència elèctrica. Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics per segon d’aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l’encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna–, així com els barrancs del Vicari i la Teulera.

Si bé la funció principal d’aquesta infraestructura és la producció d’energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, perquè s’utilitza com a canal de reg per a l’explotació agrícola de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia