Infraestructures i serveis

municipal

noves tecnologies

La fibra òptica, per canonades d'aigua

Gurb ha fet arribar la fibra òptica al nucli disseminat de Sant Julià Sassorba a través de les canalitzacions d'aigua existents (dels anys noranta), un sistema pioner a tot Catalunya i a l'Estat espanyol. De les diferents opcions que es van sospesar, “aquesta era la més eficient”, explica Ramon Roca, president de la Fundació Guifi.net, un dels participants en el projecte. Per aquest sistema s'han desplegat 16 quilòmetres de fibra òptica amb 15 arquetes que han permès arribar a granges i habitatges aïllats “amb un impacte ambiental mínim”.

El sistema, del qual només n'hi ha precedents a Anglaterra i a Alemanya, on està perfectament homologat, consisteix a posar una petita canalització de PVC flexible per dins la xarxa general d'aigua i fer passar pel seu interior la fibra òptica. Com que es tracta d'aigua per beure, la part més complexa, com reconeix Roca, han estat les certificacions sanitàries, força restrictives. Tenint en compte que la normativa espanyola en aquest camp no estava desenvolupada, s'ha hagut de seguir la d'altres països europeus.

En aquest moment Gurb ja té connectats tots els equipaments municipals disgregats pel municipi (53 km²) i una vintena llarga de cases de pagès gaudeixen de la fibra òptica gràcies a la seva expansió per les canonades d'aigua, un sistema que també es vol estendre al nucli de Granollers de la Plana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona