Infraestructures i serveis

subministrament d'electricitat

protesta

Els municipis atribueixen l'apagada a l'estat de la xarxa

Pobles i masos de 22 municipis de vuit comarques es queden quasi dos dies sense llum, calefacció i, en algun cas, sense aigua potable

Exigeixen a Endesa una auditoria de les línies i un pla de xoc d'inversions

Del Soleràs fins a Tremp, passant per Guissona, Ponts, Agramunt, Alcarràs, Pinell de Solsonès, Peramola i Vallbona de les Monges, una onada d'indignació recorria encara ahir els pobles, veïnats, masos i explotacions ramaderes dels 22 municipis afectats per l'apagada elèctrica del cap de setmana. Amb un temporal de neu i pluja, els veïns van haver de passar, en alguns casos, dos dies sense llum, però també sense calefacció i aigua potable perquè les bombes van quedar aturades.

Els consells comarcals i els ajuntaments recollien ahir balanços de danys de particulars i empreses, i tots sense excepció atribuïen la situació a la “falta d'inversions en el manteniment de la xarxa” d'Endesa, i a la deficient reacció i atenció rebuda. Salvador Bonjoch, president del Consell de l'Urgell, assegurava: “La descoordinació ha estat alarmant, hem estat mal atesos i desbordats. Hi ha gent gran, que requereix respiradors, que s'han estat sense llum i patint fred.” A les Garrigues, “els Torms ha estat dos dies sense llum ni aigua”. “Endesa no ens diu com està la xarxa, però acostumem a tenir microtalls. Cal revisar les línies i fer un pla de xoc d'inversions”, deia el president del Consell, Antoni Villas.

El rastre d'arbres trencats i la neu encara eren ahir presents a les carreteres de la vall del Corb i la Baixa Segarra. Uns trenta regidors i alcaldes de l'Urgell, la Segarra, les Garrigues i el Pallars Jussà es van reunir ahir a la tarda per signar el Manifest de Montoliu de Segarra, on reclamen “unitat territorial i institucional apartidista” per fer front a “les deficiències recurrents” a la xarxa elèctrica. Reclamaran a la direcció general d'Energia un informe detallat del que va passar el cap de setmana i una auditoria de l'estat de la xarxa.

“Un servei indigne”

Jaume Gilabert, alcalde de Montgai i diputat a la Diputació de Lleida, avançava que han sol·licitat una reunió de la junta de portaveus de la Diputació. “Han estat afectades vuit comarques. Tenim una gran sensació d'impotència davant els ciutadans. Tots paguem factures i hem de tenir serveis del segle XXI. Les elèctriques han de donar la cara perquè el tracte i el servei són indignes.” Gilabert deia que ahir al matí, “com tants dies i com la resta de ciutadans”, havia tingut a casa sis microtalls continuats. La primera tinenta d'alcalde de Tremp, M. Pilar Casas, explicava: “A Peramola, els tècnics no es van presentar fins diumenge al matí.”

Xavier Casoliva, president del Consell de la Segarra, considera que “el manteniment d'un servei bàsic no està garantit. Podem esperar a la propera ventada, però ens calen solucions urgents”.

Endesa: “Hi ha hagut retard, però no falta inversió”

Endesa reconeix el retard en el retorn del subministrament a molts dels municipis afectats, però ho atribueix als problemes d'accés a causa de la nevada i a la dispersió de la població. “Dissabte, els camins estaven tallats per la neu, i les brigades, amb el suport dels Mossos, no podien accedir a les línies amb problemes per reparar-les”, va explicar ahir un portaveu de la companyia a aquest diari.

L'elèctrica va enviar tres helicòpters que sobrevolaven les zones amb talls, per detectar quines línies s'havien desconnectat i “poder accedir-hi més ràpidament quan els camins tornessin a estar oberts”. Endesa assegura: “La incidència no era rellevant respecte al volum de clients, però sí per la dispersió dels afectats. És una realitat que coneixen els alcaldes. En alguns casos, parlem de 2 o 3 clients sense llum en nuclis molt petits. Sempre prioritzem resoldre els municipis més grans, perquè les avaries afecten més gent. Per protocol posem a davant els hospitals, CAP, bombes d'aigua, etc”. La companyia nega que faltin inversions a la xarxa de les comarques afectades pels talls del cap de setmana: “Els alcaldes fan el seu paper, però no fa falta cap manteniment. No és un problema d'inversions. Aquí el problema ha estat el fenomen meteorològic del cap de setmana.”

Endesa també desvincula l'apagada dels microtalls que asseguren que tenen a les Garrigues i l'Urgell: “Ens reunim periòdicament amb alcaldes per tractar aquest tema, que no té a veure amb el temporal. A Lleida no hi ha arbres, i els ocells, sobretot a prop dels abocadors, es posen a les línies i quan aixequen el vol, vibren provocant els microtalls. No ho podem evitar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona