Infraestructures i serveis

Prova per avaluar el cost dels residus a l'empresa

L'Alt Empordà fa una prova per avaluar el pagament per generació de residus

Onze empreses de l'Alt Empordà participen en una prova pilot de pagament per generació de residus. Les empreses que voluntàriament s'han adherit a la prova (ara per ara els municipi de Sant Pere Pescador i Capmany) disposaran d'uns contenidors identificats amb un adhesiu, rebran una factura fictícia mensual i visites del tècnic de l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que observarà i valorarà in situ les pràctiques dels treballadors amb l'objectiu de proposar millores.

Els ajuntaments de la comarca, molts marcats per una alta afluència turística, comencen a prendre consciència de la rellevància de poder diferenciar les escombraries dels ciutadans de les generades pels comercials o industrials, amb l'objectiu que aquests darrers responguin directament a les despeses que suposa la gestió i el tractament dels seus residus. Malgrat que fins ara els comerços i grans productors poden optar per tenir un servei propi de gestió de residus, no sol ser l'opció més habitual, de manera que totes aquestes empreses acaben per utilitzar contenidors del municipi i per abonar unes taxes d'escombraries al consistori.

Segons informa el Consell Comarcal, el pagament per generació ja és aplicat en molts països i es basa que l'usuari assumeix els costos dels residus que ell mateix genera i diposita al contenidor. La seva implantació fa que hi hagi, al mateix temps, una reducció i un millor reciclatge dels residus. La prova pilot de pagament per generació és un projecte subvencionat per l'Agència de Residus de Catalunya enfocat a la prevenció de residus.

Al llarg del mes d'abril es duran a terme jornades formatives de bones pràctiques en prevenció de residus per als treballadors de les empreses participants i al maig començarà la quantificació dels residus de cada empresa i la valoració mensual del pagament per generació. Es preveu que la prova s'acabi al desembre amb una valoració de resultats i l'elaboració del model d'establiment de taxes. La prova pretén quantificar els residus generats per cada empresa, incentivar la reducció de residus i, de manera simulada, generar unes factures del que realment costaria la seva recollida i tractament aplicant els canvis. També permetrà de proposar un model que faciliti als ajuntaments el càlcul d'unes taxes reals per a residus comercials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona