Infraestructures i serveis

municipal

cas agissa

Un nou informe veu delictes de gestió deslleial a Agissa

L’ha elaborat una jurista de l’Ajuntament de Girona per encàrrec d’alcaldia

Conclou que hi ha quatre actuacions que podrien ser delictives i imputables, “com a mínim”, als consellers delegats

L’advocada de l’acusació particular que representa els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter en el cas d’Agissa ha elaborat un informe per analitzar la rellevància juridicopenal de les irregularitats detectades en quatre informes previs sobre la gestió de l’empresa. L’informe conclou que hi ha quatre casos en què les irregularitats podrien ser constitutives de delictes d’administració deslleial que –diu el document– serien “imputables, com a mínim, a qui exercia les facultats d’administració per delegació del consell d’administració d’Agissa: és a dir, el conseller delegat al moment de la seva comissió”. Els consellers delegats d’Agissa investigats per la gestió de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter són Narcís Piferrer i Xavier Ballell.

Aquestes presumptes irregularitats estan relacionades amb el laboratori d’anàlisi que Agissa té a Montfullà, uns treballs de recerca de fuites, la contractació d’assessorament jurídic contra la querella presentada per la CUP i per l’ús d’una nau llogada a Fornells de la Selva. Dues d’aquestes presumptes irregularitats –la del laboratori i la dels treballs de recerca de fuites– serien “delictes continuats”.

Les irregularitats

Pel que fa al laboratori, se sosté que el soci privat d’Agissa, l’empresa Girona SA, disposava de les instal·lacions en benefici propi sense autorització dels òrgans d’administració. Segons s’hi diu, Girona SA obtenia les analítiques efectuades al laboratori d’Agissa per sota del preu de mercat, en perjudici de la societat mixta. L’advocada diu que el laboratori té la consideració de bé de domini públic, i que tot i això al web de Girona SA s’hi indica que l’empresa disposa de dos laboratoris, un a Girona i un a Blanes, sense mencionar qui n’és el titular.

Pel que fa als treballs de recerca de fuites, la jurista considera que es contractaven obligacions a càrrec d’Agissa i hi havia una “possible disposició” de béns d’aquesta sense autorització.

Un funcionament semblant es va fer per a la contracció d’assessorament jurídic per la querella de la CUP. S’hauria imputat el cost a l’empresa pública “en interès únic del soci privat”. Segons l’advocada, aquesta actuació seria “un abús de les facultats” dels òrgans d’administració.

Sobre el magatzem de Fornells, l’informe denuncia que hi ha pogut haver una utilització del soci privat dels béns immobles llogats per a ús exclusiu d’Agissa sense autorització.

Valoració política

Per la seva banda, Ciutadans va ser ahir l’únic grup que va valorar l’informe. La formació reclama als ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter que siguin “més contundents” en el cas Agissa i demanin responsabilitats per les presumptes irregularitats. La portaveu del grup municipal a Girona, Míriam Pujola, considera que el silenci dels socis públics de l’empresa mixta “és insostenible” després d’aquest nou informe, que ja s’ha presentat als grups municipals. “Amb aquest ja són cinc els informes municipals que apunten a l’existència d’irregularitats [...], és hora de fer un pas més”, va remarcar la regidora.

Pujola exigeix al govern de Girona que no s’excusi amb la petició de noves auditories “per eludir el seu deure d’actuar diligentment i demanar responsabilitats”. En la mateixa línia, el regidor de Ciutadans a Salt, Atilano González, reclama als ajuntaments de Salt i Sarrià (en aquest darrer municipi C’s no té representació) que facin el mateix “perquè també són part afectada”. En cas que l’Ajuntament de Girona no sigui més proactiu en l’exigència de responsabilitats per les irregularitats detectades –avisa la portaveu del grup–, presentaran una moció al ple a fi que els grups del govern de la ciutat, CiU i el PSC, “hagin d’explicar públicament als ciutadans per quina raó no volen defensar els interessos dels gironins”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona