Infraestructures i serveis

municipal

subministrament d'aigua

Vacarisses tindrà aigua del nou pou l’estiu que ve i descarta fer el del Palà

A l’hivern es faran les instal·lacions i la connexió amb les canonades del de Torreblanca I, on es va fer la prospecció amb èxit durant el mes de juny

El nou pou d’aigua que es va perforar el juny passat prop de la zona de la depuradora de Torreblanca I començarà a abastar d’aigua les llars de Vacarisses l’estiu que ve. Aquesta és una de les opcions de perforació recomanades per l’estudi hidrogeològic encarregat a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) per la qual es va decantar primer el consistori vallesà per pal·liar els problemes d’abastament d’aigua provocats per episodis de sequera i que va afectar severament el municipi l’ estiu passat , ja que està format per divuit urbanitzacions i moltes cases amb piscines i horts. El govern municipal, però, ha descartat de moment la perforació d’un segon pou a la zona del Palà, perquè considera que primer cal posar tots els esforços per evitar fuites en les canonades velles que, segons va explicar l’alcalde, el republicà Toni Masana, representen una “pèrdua del 40%” dels recursos hídrics que arriben a les llars.

Per tant, el principal objectiu de les inversions, gràcies també a les subvencions que arriben d’altres administracions, és destinar-les a la substitució de canonades antigues, algunes de les quals encara són de fibrociment, explica Massana, i a l’adopció de mesures destinades a fomentar l’estalvi d’aigua, com ara la instal·lació de reguladors. De fet, aquesta és una mesura que el govern ja està efectuant des del 2015 i que ha permès, juntament amb una disminució del consum, reduir un 22% l’extracció d’aigua dels pous durant els primers mesos del 2017. I durant el 2016 també va poder reduir el consum en 400 m³ al dia respecte al 2015 en una població on s’enfilava fins a 2.000 m³ diaris.

Malgrat totes aquestes mesures, els tres pous principals dels quals s’abasteix la població, sobretot el de Can Serra 1, cobreixen el 81% de la demanda del municipi, però en aquest últim cas la seva sobreexplotació, afegida als problemes de manca de pluja acumulats els últims anys, va provocar que s’optés per buscar alternatives. Una d’aquestes va ser la prospecció de nous pous, que en alguns casos es va fer sense èxit–el de Can Còdol i al pou número 2–, fins que l’ICRA va assenyalar com els dos nous després de fer un estudi en què conclou que les noves prospeccions poden alleugerir el problema o complementar els recursos, però que el municipi no és hidrològicament ric i és molt millor implementar mesures d’estalvi, d’aprofitament d’aigües pluvials i de correcció de pèrdues de la xarxa, segons va explicar en audiència pública el doctor i professor de la Universitat de Girona expert en hidrogeologia Josep Mas. L’alcalde espera que a l’hivern es pugui fer la instal·lació per portar a clorar l’aigua extreta del nou pou de Torreblanca I i poder fer la connexió a la canonada que es va deixar preparada l’any 2009 perquè doni servei a les llars l’estiu que ve. La intenció és que, amb aquest nou pou, el de Can Serra 1 tingui menys pressió i “pugui anar recuperant” el volum d’aigua, hi afegia Massana.

També ha quedat en espera la possible connexió a la canonada del Llobregat des d’Abrera fins a Terrassa. Tot i que se’n va parlar amb l’Agència Catalana de l’Aigua(ACA), el cost seria molt elevat i s’està pendent que acabi tot el procés de municipalització a Terrassa.

LA FRASE

Esperem anar bé amb el subministrament gràcies al nou pou i les inversions que fem per millorar la xarxa
Toni Masana
Alcalde de Vacarisses


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona