Infraestructures i serveis

La singularitat geològica del rocam de Roses, com a nou atractiu paisatgístic

L’Ajuntament de Roses adequarà un itinerari didàctic de la zona de cisalla a la punta de la Poncella

El projecte té un pressupost de 111.963 euros

El rocam costaner de la punta de la Poncella de Roses, un espai de cisalla recollit en l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya i reconegut internacionalment pel seu valor per a la comprensió dels processos tectònics, serà un dels nous atractius paisatgístics del municipi que es promocionaran de cara al visitant. Per donar més visibilitat a aquests afloraments geològics i fer accessible la seva visita, s’adequarà un petit itinerari amb senyalització per fer més comprensibles les característiques i la singularitat d’aquest espai.

Concretament, el nou espai s’habilitarà entre la carretera de Canyelles i el mar, des de la punta de la Bateria, connectant amb el camí de ronda fins al far. La intervenció s’iniciarà amb l’erradicació de la vegetació invasiva i la rocalla i terra sobreposades per retrobar els substrats de quars. A continuació, s’instal·larà l’estructura d’una escala i una passarel·la que permetran l’accés sobre les roques granodiorites. Per últim, es col·locarà la senyalització. El projecte executiu –que ja ha estat adjudicat i que es preveu que comenci en breu– disposa d’un pressupost de 111.963 euros i un termini per a la realització dels treballs de 5 mesos. Per l’Ajuntament aquest projecte se suma a la protecció del medi natural impulsat pel consistori, en aquest cas a través de la preservació dels elements geològics i fòssils com a components paisatgístics, part del patrimoni històric i arqueològic.

Un sector estudiat per experts de tot el món

Les roques granitoides que afloren a la zona de cisalla del far de Roses, amb abundants enclavaments de quars diorita, representen part d’un batòlit o cos magmàtic solidificat en profunditat fa uns 300 milions d’anys. L’emplaçament té una gran rellevància internacional tant en un àmbit didàctic com científic; va començar a ser reconegut cap al 1980 quan arreu del món es va conèixer el significat de les anomenades zones de cisalla i el seu valor per a la comprensió dels processos tectònics. Experts d’arreu del món que les van començar a visitar van reconèixer que molts exemples que afloren a les rodalies del far de Roses estaven entre els millors i més accessibles i són de gran interès per a la comunitat geològica. Aquesta singularitat ha fet que l’Ajuntament i el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona coincideixin en l’interès per crear l’Espai de GEO conservació de Roses, accessible i didàctic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona