Infraestructures i serveis

Talls de llum per culpa dels estornells a l’Alt Empordà

La concentració de les aus sobre els aiguamolls provoca curtcircuits a la línia

Endesa confirma les incidències

Les evolucions dels núvols d’estornells que als capvespres d’hivern transformen el cel empordanès en tot un espectacle tenen una contrapartida menys agraïda: els talls de llum. No és la primera vegada que la responsabilitat dels estornells es posa sobre la taula, però l’Ajuntament de Sant Pere Pescador ha publicat aquesta setmana passada a les xarxes socials un vídeo que posa en evidència l’impacte del fenomen. Un regidor del municipi ha enregistrat el moment precís en què enmig de les evolucions d’un dens núvol d’ocells es produeix clarament un curtcircuit en una línia elèctrica. Les imatges es van enregistrar a la tarda, a les 17.32 h, en una línia d’alta tensió del terme de Castelló d’Empúries, prop de Sant Pere Pescador.

Petits talls repetits

L’Ajuntament acompanya les imatges amb un text en el qual es fa una crida als veïns perquè els dies vinents anotin les hores en les quals pateixen talls de llum per comprovar si coincideixen amb altres curtcircuits d’aquest tipus. “Fa molt de temps, anys, que en aquesta zona de l’Alt Empordà patim talls de llum, no gaire llargs, són practicament microtalls, i teníem la sensació que es concentraven a les tardes”, explica Agustí Badosa, alcalde de Sant Pere Pescador.

La responsabilitat dels estornells ja s’havia comentat, però sense donar-hi gaire credibilitat, fins que aquest regidor ha optat per fer-ne un seguiment i ha captat les imatges del curtcircuit.

Badosa hi afegeix que, tot i que no han recollit prou testimoniatges de veïns per contrastar amb més certesa la responsabilitat dels estornells, Endesa ja havia insinuat aquesta explicació.

Desconnexions automàtiques

Endesa confirma que la línia elèctrica que passa per l’àrea dels aiguamolls de l’Empordà és la més afectada per les incidències provocades pels estornells, que tenen lloc més concretament a municipis com Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i l’Armentera. Les línies disposen d’un sistema “antiposada” per evitar que les aus s’aturin sobre els cables, però en aquests no és eficaç perquè aquests ocells no pesen més de 60 grams i no s’aturen tots a l’hora. “En canvi, sí que s’enlairen tots junts en grans concentracions quan aixequen el vol i provoquen una mena de sotrac que fa que la línia es desconnecti”, expliquen fonts de la companyia. Segons Endesa, es tracta d’un sistema de seguretat automàtic que desconnecta el corrent amb microtalls d’entre 30 segons i un minut, però suficients perquè els usuaris notin talls de llum o desprogramacions d’electrodomèstics com els despertadors. L’hora, al capvespre, quan els núvols estornells es concentren als camps per alimentar-se, i que aquests mesos de l’any corresponen al període de migració expliquen, segons Endesa, la repetició d’incidències a la zona de l’Alt Empordà, que no es poden anticipar més enllà del sistema de seguretat automàtic existent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona