Infraestructures i serveis

Irregularitats al complex del Migdia

L’interventor i el secretari de l’Ajuntament de Girona emeten dos informes per denunciar irregularitats en la concessió de la gestió del complex esportiu del parc del Migdia

Conclouen que s’han d’aplicar diverses mesures per vetllar pels drets municipals i evitar la fallida de l’empresa

Les presumptes irregularitats ja han portat el cas dos cops al jutjat

Vint-i-dos anys després que la concessió del complex esportiu al parc del Migdia de Girona ja aixequés polèmica a l’Ajuntament de la ciutat, el cas torna a l’actualitat. Dos informes, un del secretari –que es va registrar ahir– i un altre de l’interventor municipal, posen de manifest nombroses irregularitats en la concessió administrativa per a l’explotació de l’equipament esportiu O2 Centre Wellness Girona, situat en terreny públic. Un centre gestionat per l’empresa Metropolis Sport Club Girona, en funcionament des del 2003 i amb una concessió fins al febrer del 2044. Les irregularitats, destaquen, “podrien perjudicar greument els interessos de la corporació”, segons paraules textuals de l’interventor en l’informe.

D’aquesta manera, es torna a obrir un cas que ha passat en més d’una ocasió pels tribunals i que, de fet, encara té pendent un recurs presentat el 2007 per CiU. En aquell moment, l’Ajuntament de Girona estava governat pel PSC, i CiU, a l’oposició, va portar aquesta concessió un parell de cops als tribunals. Ara, amb els hereus de CiU al govern, el cas torna a sortir a la llum arran de l’auditoria feta per l’interventor municipal i l’informe posterior del secretari, el qual va ser encarregat la tardor de l’any passat per l’alcaldessa, Marta Madrenas, que instava a emetre un informe sobre l’execució d’una sentència del TSJC del 2004 i les conclusions de l’informe de la intervenció municipal.

L’informe de l’interventor –que analitza el període 1995-2015 i dades addicionals del 2016– es presentarà en el pròxim ple municipal, i s’hi manifesta “la preocupació per la situació financera de l’entitat concessionària i possibles irregularitats detectades”. Una situació que, segons assegura, “podria suposar una transmissió de la concessió no autoritzada pel ple de l’Ajuntament i perjudicar greument els interessos de la corporació”.

Conclusions

Entre les conclusions a les quals arriba l’auditor, hi ha que la societat Metropolis Sport Club Girona, a través dels recursos que obté, finança la societat capçalera O2 Centre Wellness SL, la qual disposa de diversos centres esportius arreu de l’Estat. Aquest finançament, segons l’auditor, és “contrari al fons i a les finalitats derivades del pacte de concessió i explotació signat amb l’Ajuntament”. De fet, calcula en 2.171.715 euros la quantitat que Metropolis hauria passat a la societat capçalera, i indica que el retorn d’aquest crèdit no es preveu fins al 2024, de manera que “perjudica significativament la posició financera” de Metropolis. És a dir, que a través del finançament amb els guanys que obté l’empresa mare, s’està descapitalitzant la societat gironina, i això suposa un risc no només per a aquesta societat –que té pendent retornar un crèdit de gairebé tres milions–, sinó també per al mateix consistori, que es veuria afectat si la societat fes fallida. Són només algunes de les xifres que es presenten en l’informe, de 35 pàgines.

En resum, l’interventor municipal considera “necessari, en defensa dels béns i drets municipals i per evitar un risc de fallida de l’empresa concessionària,” que es duguin a terme quatre actuacions: que un professional jurídic extern faci un dictamen del cas fixant-se, entre altres coses, en els hòldings, la possibilitat de fer fallida o la rescissió de la concessió; que es requereixi a Metropolis que amortitzi els préstecs que tingui vigents i cancel·li avals; que es comprovi el compliment estricte del plec de clàusules i de l’estudi de viabilitat econòmica, i que es notifici tot al servei de Patrimoni de l’Ajuntament.

Informe del secretari

Pel que fa a l’informe del secretari municipal, coincideix amb el de l’interventor pel que fa a la detecció d’irregularitats i, entre altres coses, destaca el fet que no es va fer un inventari dels béns afectes a la concessió, de manera que no hi consten els béns que van ser indemnitzats pel consistori i que, per tant, haurien de ser de titularitat municipal. Que es va fixar un termini concessional de 38 anys sense estar justificat i unes tarifes també sense cap estudi econòmic previ són altres aspectes detallats.

“Per part de la corporació municipal, no es va elaborar ni aprovar cap estudi de viabilitat de l’explotació de les instal·lacions”, diu el secretari municipal a l’hora de començar a analitzar el cas. Tot seguit, també reconeix que es va redactar directament el plec de condicions per a la construcció i explotació de l’àrea esportiva. “No estan, per tant, justificades les condicions”, avança el secretari en el seu informe de 39 pàgines, en el qual analitza els punts controvertits. Finalment, conclou amb cinc actuacions que ha de fer l’Ajuntament per regularitzar la concessió del 2007.

Segons el secretari, les actuacions que cal dur a terme són: formalització de l’inventari dels béns que van integrar la indemnització satisfeta, donar d’alta els béns esmentats en l’inventari general de la corporació i elaborar el projecte d’explotació tenint en compte les dades derivades de l’explotació real del servei. Això últim hauria de suposar que el benefici de la societat concessionària fos el “normal, tenint en compte el rendiment d’altres operadors de mercat que duguin a terme les mateixes activitats”. El secretari diu que cal que es nomeni un responsable del seguiment del cas, que s’emeti un informe quadrimestral sobre el compliment de la concessió i que aquest i arribi a l’òrgan de contractació i es publiqui al portal de transparència municipal.

Valoració del PSC

La regidora i portaveu del PSC a Girona, Sílvia Paneque, va atribuir ahir l’aparició del informe al fet que la sentència pendent es pugui fer pública aviat. “En el seu moment, CiU va tenir la temptació de judicialitzar la política i ara podria ser que, com a equip de govern, hagi de gestionar una sentència que podria comportar perjudicis econòmics importants per a la ciutat”, va dir i, d’altra banda, va valorar molt positivament el servei del gimnàs, el centre cívic i la urbanització de l’entorn, que havia comportat la concessió.

Cronologia

1999
26-02
Adjudicació.
S’adjudica la concessió a Metropolis fins al 25 de febrer del 2044. L’oposició acusa el govern de fer una adjudicació a dit.
1999
13-10
Aprovació.
El ple aprova el projecte executiu dels equipaments esportius, socioculturals i urbanització per 296,1 milions de pessetes.
1998
04-12
Clàusules.
El ple de l’Ajuntament de Girona aprova el plec de condicions per a la construcció i ulterior explotació d’una àrea d’equipaments esportius al sector del Pla de Palau/carrer Migdia i convoca el concurs corresponent.
2003
20-01
Obertura.
El gimnàs del parc del Migdia obre les portes.
2004
03-06
Sentència.
El TSJC sentencia que no s’ajusten a dret els acords del plec de condicions i el que desestimava les al·legacions de CiU.
1999
26-01
Al·legació.
CiU, a l’oposició, presenta al·legacions contra el plec de condicions. També ho fan centres esportius i el Col·legi d’Arquitectes.
2006
06-10
Nul·litat.
El TSJC dicta una interlocutòria segons la qual la sentència comporta la nul·litat del contracte adjudicat i, per tant, s’ha de convocar nou concurs.
2007
26-01
Al·legació.
CiU torna a presentar al·legacions al plec de condicions, i destaca la quantia del cànon inicial.
2007
06-02
Adjudicació.
El ple rebutja les al·legacions, i s’adjudica a Metropolis novament la concessió perquè és l’única empresa que es presenta al concurs. El 30 de juliol del mateix any es formalitza el títol concessional. CiU presenta un nou recurs contenciós administratiu contra l’acord de ple del 2006. Aquest recurs està pendent al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona.
2006
12-12
Indemnització.
El ple acorda la liquidació del contracte, valora en 9,1 milions d’euros la quantitat a indemnitzar a l’empresa i convoca un nou concurs per a la concessió. El nou plec de condicions inclou que el cànon inicial que s’haurà de satisfer és de 9,1 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona