Infraestructures i serveis

Reclamen que es regularitzi el complex del Migdia de Girona

El govern municipal afirma que seguirà les actuacions que dicten el secretari i l’interventor, i els grups de l’oposició demanen també més transparència en aquest cas

Acatar el que digui el secretari municipal i l’interventor, tranquil·litzar els abonats de l’O2 Centre Wellness Girona i mirar d’actuar en benefici de tota la ciutadania. Aquestes són les tres accions que durà a terme l’equip de govern a l’Ajuntament de Girona, segons va explicar ahir el seu portaveu, Carles Ribas (JxCat), després de fer-se públics els dos informes municipals sobre les irregularitats en la concessió i la gestió de l’equipament esportiu ubicat en terrenys municipals. Així mateix, Ribas hi va afegir que l’Ajuntament entomarà el que dicti la sentència pendent sobre aquest cas i que es prendran les mesures que corresponguin a la resolució. “El secret és que, si s’han de rectificar coses, el ciutadà ha d’entendre que ho entomarem i mirarem que afecti com menys millor la institució i la ciutadania”, va dir davant la possibilitat que la sentència impliqui algun tipus d’indemnització per part del consistori. El portaveu del govern gironí va recordar que aquest cas va ser qüestionat des dels inicis, ara fa 22 anys, per CiU, quan estava a l’oposició, i que per això van portar el tema als jutjats. “Sempre hem tingut la convicció que les coses no s’havien fet prou bé”, va dir, i hi va afegir que “calia agrair la seguretat de l’alcaldessa a l’hora d’arromangar-se” i entomar aquest cas.

A banda de l’equip de govern, la resta de grups municipals també s’han pronunciat sobre aquest presumpte cas de concessió irregular, que es remunta a finals dels anys noranta. Ja dilluns, Sílvia Paneque, la portaveu del PSC –partit que governava quan es va iniciar el procés–, va alertar que l’aparició d’aquests informes ara feia augurar una propera sentència perjudicial per al consistori, amb referència a possibles indemnitzacions. També des de l’oposició, el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, va considerar que es tracta d’un cas que ja va néixer quan governava el PSC, amb “moltes deficiències”, però que “alhora demostra que en els últims nou anys, primer amb Puigdemont i després amb Madrenas, no se n’ha fet cap seguiment”. A banda de reclamar que es compleixin les mesures que proposen el secretari i l’interventor, Guanyem insisteix en la necessitat que aquest complex esportiu es converteixi en un equip per al barri, “que no sigui d’elit ni privat”, i que “s’hi incorpori un vessant públic i comunitari”, sobretot “en una zona sud molt mancada d’equipaments públics i molt poblada”, va assenyalar Salellas. I hi va afegir que també planegen que abans de finals d’any l’Ajuntament faci un acte públic al barri per explicar tot el que s’ha fet. Pel que fa a una possible indemnització, el portaveu de Guanyem no va voler especular i va dir que “ara cal transparència i exigència”.

Des d’ERC, el seu portaveu, Quim Ayats, va assenyalar també que els dos informes municipals destaquen que la concessió no es va fer com pertocava, així com la falta de control financer, però també va criticar el seguiment que s’havia fet de tot aquest procés. “Confiem en els criteris dels tècnics, revisarem bé aquests informes i treballarem perquè es regularitzi la situació”, va dir Ayats, que, com Salellas, va considerar que, més enllà d’especular sobre el que pugui dir la sentència, cal “actuar de seguida”. El portaveu d’ERC va insistir a demanar que els processos de concessió i posada a licitació siguin transparents.

Pel que fa a Ciutadans, el seu portaveu, Daniel Pamplona, va insistir ahir que els dos informes demostraven una “mala praxi” en tot aquest procés, que no deixa de ser –diu– un tema complex que requereix un expert en la matèria que aclareixi la situació. Pamplona també va destacar que, si bé l’informe del secretari se centrava més en l’època en què l’alcalde era Quim Nadal (PSC), l’informe de l’interventor era més ampli. Pamplona, però, també va considerar “molt greu” que en els darrers anys no hi hagi hagut un informe econòmic i financer sobre la situació del complex esportiu.

Pel que fa als dos alcaldes del PSC que al seu moment governaven la ciutat quan es van adjudicar les concessions a l’empresa Metropolis, Quim Nadal i Anna Pagans, ahir van coincidir que les concessions es van fer correctament. “La naturalesa real del problema no se situa en l’inici de la concessió, sinó en les transaccions internes d’accions i de capital de la concessionària amb la seva matriu i el control que en va fer l’Ajuntament en l’època més recent”, va considerar Nadal, que ja fa 18 anys que no és alcalde. També Pagans, que era l’alcaldessa quan es va atorgar la segona concessió –impugnada i pendent de sentència–, va opinar que es tracta “d’un tema que no té res a veure amb la concessió, la qual es va fer correctament, sinó que el problema és entre una empresa mare i la filial”, va assegurar.

LES FRASES

Ara ens toca actuar en un assumpte en el qual no vam intervenir, partint de la base que no es pot perjudicar la ciutat ni els ciutadans
Carles Ribas
portaveu del govern municipal
El secretari i l’interventor plantegen coses que s’haurien d’haver fet tant quan governaven els uns com els altres
Lluc Salellas
portaveu de guanyem girona
Estem pendents d’una sentència. Més enllà d’això, però, s’ha d’actuar de seguida
Quim Ayats
portaveu d’erc a l’ajuntament de girona
Del 2017 endavant, tampoc no hi veig cap informe econòmic i financer fet; és molt greu
Daniel Pamplona
portaveu de ciutadans a l’ajuntament de girona
La naturalesa real del problema no se situa en l’inici de la concessió, sinó en les transaccions internes d’accions i capital
e
Quim Nadal
alcalde de girona entre el 1979 i el 2002
És un problema que no té res a veure amb la concessió, sinó que és entre l’empresa mare i la filial
Anna Pagans
alcaldessa de girona entre el 2002 i el 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona