Infraestructures i serveis

La Garrotxa escalfa motors per a la nova recollida selectiva

La comarca estrena una moderna deixalleria mòbil que, a mitjà termini, només serà accessible amb una targeta personalitzada

És el preludi de la posada en servei, al juny, dels contenidors controlats

D’aquí a dos mesos començarà el desplegament, per fases, dels contenidors de recollida selectiva d’escombraries amb accés personalitzat als pobles de la Garrotxa (excepte Olot, que ho farà més tard, i Besalú, on fa un temps que apliquen el porta a porta), però el mètode ja s’ha incorporat a la tecnologia de la nova deixalleria mòbil que s’acaba d’estrenar, a la qual, a mitjà termini, només es podrà accedir amb una targeta identificadora. De moment, mentre no hi hagi targetes, l’accés és lliure, com fins ara. Olot i Besalú no estan integrats en el circuit de la deixalleria mòbil comarcal.

Més compartiments

Igual que els futurs contenidors, el nou equip poc té a veure amb les dues unitats mòbils precedents. Es tracta d’un mòdul no gaire més petit que un contenidor de transport de mercaderies, del qual es despleguen desenes de compartiments on s’han de dipositar els residus que no siguin els que van als contenidors fixos a la via pública (orgànica, paper, vidre, envasos) ni els materials considerats grans voluminosos (i que es recullen a demanda, com ara mobles i electrodomèstics); és a dir, que està pensat per a un ventall d’objectes que van des de piles fins a radiografies, passant per petits electrodomèstics, fragments de fusta o de metall, bateries, tòners, bombetes, tubs de llum fluorescent, càpsules de cafè i un llarg etcètera.

“En essència, el concepte és el mateix que en les deixalleries mòbils que coneixíem, però ara es concreten molt més els materials i això fa que posteriorment no s’hagi de fer una altra tria”, va assenyalar el tècnic David Llongarriu, en la presentació del nou equip, ahir al matí a les Preses.

Un assessor tot el dia

Com que, a la llarga, es vol saber el comportament de cada usuari –i penalitzar econòmicament qui no recicli o no ho faci bé–, el flamant equip disposa d’una bàscula on quedarà registrat el pes de l’aportació de cadascú. D’altra banda, un operari hi estarà sempre present, per tal d’assessorar i ajudar els usuaris i, si cal, expedir targetes personals. L’energia que es necessita s’aconsegueix amb unes plaques solars. Uns lavabos i una petita oficina completen el mòdul, que es transporta d’un poble a un altre amb un camió.

Com que les seves dimensions són molt més grans que les de les tradicionals i cal molt més espai per aparcar-la, l’ús d’aquesta deixalleria mòbil obliga a revisar els llocs on posar-la, que en algun municipi pot canviar. La seva entrada en servei, però, no implica la retirada de les dues deixalleries mòbils existents, sinó que es complementaran i, d’aquesta manera, la freqüència de les estades als pobles s’incrementarà.

LA XIFRA

185.000
euros,
aproximadament, ha costat la nova deixalleria mòbil, un cost que en part ha cobert l’Agència de Residus.

Una comarca que selecciona el 52% dels residus

D’aquí a quatre anys, a Catalunya s’ha d’haver arribat –com a mínim– a un 55% de recollida selectiva. Segons les darreres dades de l’Agència Catalana de Residus (ACR), corresponents al 2019, a la Garrotxa aquest percentatge és del 52%. El total generat aquell any va ser de 28.626 tones (1,38 quilos per persona i dia).

En la presentació de la nova deixalleria mòbil hi van assistir Santi Reixach, president del Consell Comarcal (l’ens que gestiona la recollida i tractament dels residus, a través del consorci Sigma), i el conseller comarcal i alcalde les Preses, Pere Vila. Aquest darrer va subratllar la necessitat de conscienciar la població que cal reciclar pels beneficis que això aporta, tant des del punt de la vista de la sostenibilitat com econòmic.

Si bé els contenidors controlats es començaran a desplegar al juny, ja hi ha un municipi –Argelaguer– on fa un quant temps que fan servir aquest sistema com a experiència pilot, i els permet arribar al 80% de recollida selectiva. També s’està aplicant al barri de Can Blanc de Santa Pau i al de Pequín d’Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona