Serveis

L'Ajuntament de Deltebre compra el transbordador per donar-li un ús turístic

La barcassa de la Cava fa anys que no s'utilitza per l'entrada en servei del pont Lo Passador

El propietari la manté al riu, però volia desballestar-la

El pont de Deltebre a Sant Jaume d'Enveja, que es va inaugurar el 2010, va millorar la comunicació al delta de l'Ebre però també va suposar que els vehicles deixessen d'utilitzar els transbordadors per passar d'un marge de riu a l'altre. De les tres barcasses que hi havia, una va reconvertir el negoci, una altra es va desballestar i la de la Cava, que encara és al riu, anava pel mateix camí. “Em feia molta llàstima, però jo ja estic jubilat i anava a desballestar la barcassa”, va explicar el propietari de l'embarcació, José Arques. Ahir va signar un acord amb l'Ajuntament de Deltebre que permetrà la conservació del transbordador. “No podem renunciar a elements que formen part del patrimoni històric i cultural del municipi”, va dir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Deltebre, Joan Alginet.

La compra de la barcassa, que fa 126,5 metres quadrats, ha costat 3.500 euros a l'Ajuntament. El primer pas que farà serà retirar el transbordador del riu i conservar-lo en sec amb l'objectiu d'aprofitar-lo com a recurs turístic. “En un futur immediat volem instal·lar la barcassa en uns terrenys pròxims al pont Lo Passador”, va assenyalar Alginet, que també va explicar que l'Ajuntament ha descartat mantenir l'embarcació al riu per la complexitat dels permisos.

El pas de barca de la Cava comunicava Deltebre amb el sector més meridional de Sant Jaume d'Enveja des de l'any 1900 i Arques hi treballava des del 1950. “La barcassa ha estat la meua vida i els turistes estaven encantats de fer-la servir”, va dir Arques, que destaca que l'acord ha estat possible gràcies al president de l'Associació d'Amics del Carrilet, Quim Sàlvia.

Els passos de barca es van posar en funcionament a partir de la segona meitat del segle XIX, a causa del creixement de les poblacions de Sant Jaume d'Enveja, Jesús i Maria i la Cava, així com per la transformació del Delta amb la construcció dels canals de reg i la introducció del conreu de l'arròs. El pas de barca de la Cava sempre ha estat de la família Castells, transmès de pares a fills fins a l'últim barquer, José Arques Castells.

LA FRASE

Instal·larem la barcassa en uns terrenys pròxims al pont i li donarem un ús turístic
Joan Alginet
REGIDOR DE CULTURA DE L'AJUNTAMENT DE dELTEBRE

LA DATA

12.12.1900
La família Castells
va obtenir la concessió del pas de barca de la Cava, que comunicava amb Sant Jaume.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona