Administracions

Territori

Arriba la pau al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Els amos de les finques rústiques i la Generalitat signen un protocol que mirarà de fer compatibles l’activitat rural i la normativa de protecció

L’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon i la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural han acordat un protocol en què es marca la relació entre les activitats rurals tradicionals (bàsicament ramaderia i explotació forestal) i la normativa proteccionista al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. L’associació havia mostrat el seu malestar amb el govern pel fet que no se’ls hagués tingut en compte a l’hora de redactar el projecte del parc natural i pel poc temps que els havien donat per poder presentar al·legacions. Els afectats consideraven que, de la manera que es plantejava, l’espai protegit perjudicaven els seus interessos.

El protocol, signat aquesta setmana a Ripoll, preveu la creació d’una comissió per tractar els temes agraris i estableix que es consultarà els propietaris abans de tirar endavant qualsevol iniciativa que pugui incrementar la presència de persones a les finques privades i que, per tant, impliqui afectacions a l’activitat agrària; per exemple, activitats com ara proves esportives, la senyalització del parc, la regulació de la mobilitat o el disseny de pistes i senders. Així mateix, en aquesta comissió es debatran els documents que regularan l’espai protegit, el principal dels quals serà el pla de protecció del medi natural i del paisatge. Si es planteja la introducció de fauna en el parc –s’assenyala en el protocol–, es parlarà amb els propietaris per avaluar les conseqüències que tindria per a la ramaderia, les pastures, els boscos i l’agricultura.

Subvencions i turisme

El tracte estableix que els projectes que presentin els propietaris podran concórrer a les convocatòries de subvencions destinades al foment de les activitats tradicionals a l’interior del parc. També es faran diagnosis de la situació d’aquest sector cada cinc anys. Paral·lelament, s’analitzaran els efectes que el turisme pugui tenir sobre el sector i, si convé, s’establiran mesures per evitar que es concentri molta gent en indrets especialment sensibles per a la ramaderia.

Valorar l’activitat rural

El protocol preveu que en el material divulgatiu del parc es faci referència a l’activitat agrària, ramadera i forestal que s’hi desenvolupa. Així mateix, es mirarà de fomentar l’organització de jornades tècniques per millorar la gestió de les activitats tradicionals a les finques privades.

LA XIFRA

25
finques privades
hi ha dins dels límits del parc, que ocupa un total de 12.500 hectàrees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia